Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 25.06.2022. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Dronovi: Prskaju usev bez sabijanja zemljišta i štete po okolinu

Precizna poljoprivredna tehnologija omogućava povećanje produktivnosti registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i to poboljšavanjem prinosa, istovremeno smanjujući troškove bez negativnog uticaja na okolini i životnu sredinu uopšte.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 285
  • 202
  • 0

Razvojem novih tehnologija sve značajnijim postaje korišćenje bespilotnih letelica, odnosno dronova u poljoprivredi. Veoma su važan alat koji doprinosi  razvoju precizne poljoprivrede, a ovih dana se videlo da veoma dobro mogu da se koriste i na fudbalskim terenima.

Upotreba im je višestruka zbog mogućnosti nadogradnje raznim uređajima, poput multispektralnih i RGB kamera, GPS uređaja i slično. U Sremskoj Mitrovici je organizovana prezentacija dronova na fudbalskom igralištu, a nosioci tog projekta su Agrodron tim i tamošnja Poljoprivredna stručna služba.

Tretman se može obaviti u tačno određenom trenutku

Prema rečima direktora Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica Stevice Savčića, primena dron prskalice u poljoprivredi je sada nadograđena i za tretmane fudbalskh terena, što će doprineti njihovom efektnijem svakodnevnom održavanju. Momir Alvirović iz Agrodron tima kaže da dronovi treće generacije omogućavaju da svi tretmani zaštite budu obavljeni tačno onda kada je to potrebno.

Kao primer je naveo prolećni period kada često padaju kiše i kada je nemoguće između dve kiše ući mehanizacijom i obaviti zaštitu određene biljne vrste.

Koliki su benefiti korišćenja dronova ukazao je Alvirović

"Tu dronovi odrađuju pravi posao. Tretman se može obaviti u tačno određenom trenutku odnosno kada je učinkovitost korišćenog hemijskog sredstva i najveća. Ista situacija je i sa fudbalskim terenima, gde često zbog raskavšenosti mehanizacijom se ne može ništa uraditi. Tu dronovi rešvaju problem", tvrdi Alvirović.

Prate složenu konfiguraciju terena i zasada

Najčešće se upotrebljavaju dronovi s nepokretnim i s pokretnim krilima, a osnovna razlika temelji se na brzini i vremenu trajanja leta. Dronovi se u poljoprivredi koriste za mapiranje terena, praćenje sklopa, navodnjavanje, prihranu, detekciju štetnih organizama i lokalizovanu primenu hemijskih ili bioloških sredstava za zaštitu bilja. Dronovi rade na baterije tako da su i ekološki prihvatljivi.

Sremskomitrovačka Poljoprivredna stručna služba podseća da se dronovi mogu koristiti i na parcelma na kojima su visoke biljke, tamo gde se mehanizacijom ne može, a utvrđeno je prisustvo nekih bolesti ili korova. Pored toga što će omogućiti dobru i kvalitetnu zaštitu doprineće i uštedi hemijskih preparata.

"Najnoviji dronovi za tretmane mogu pouzdano i efikasno da obave gotovo sve funkcije klasičnih prskalica i to u trenutku kada tretman daje najbolje efekte, uz povoljnu cenu, odličnu efikasnost i neuporedivo lakšu logistiku. U voćarstvu se mogu koristiti za prilagođeni tretman pojedinačnih stabala. Pokazali su odlične rezultate i u povrtarstvu i vinogradarstvu, gde s lakoćom prate složenu konfiguraciju terena i zasada."

Pogodni i u organskoj proizvodnji

Interesovanje za upotrebu dron prskalice je veliko s obzirom na to da ova tehologija omogućava velike benefite kroz očuvanje vrednosti useva kada su najugroženiji, saznajemo iz Poljoprivredne službe.

"Pravovremenim dejstvom omogućava i delimičnu uštedu hemijskih sredstava tako što se primenjuju kada su najefektnija", kaže Savčić koji podseća na to da precizna poljoprivredna tehnologija omogućava povećanje produktivnosti registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i to poboljšavanjem prinosa, istovremeno smanjujući troškove bez negativnog uticaja na okolini i životnu sredinu uopšte.

Precizna poljoprivredna tehnologija omogućava povećanje produktivnosti ​​​​​​, kaže Savčić

Dosadašnja praksa, tvrde naši sagovornici je pokazala da je upotreba dronova zastupljena u gotovo svim usevima i zasadima uz konstataciju da ne dodiruju tlo i ne sabijaju zemljište, a samim tim ne ošećuju usev. Dronovi imaju veoma nizak let na samo metar-dva iznad, a osim tečnih preparata, poljoprivrednici, posebno povrtari i oni koji se bave organskom proizvodnjom, mogu da koriste i granule.


Tagovi

Dronovi Prezicna poljoprivreda Stevica Savčić Momir Alvirović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".