Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispitivanje prskalica
  • 19.04.2015. 17:15

Drugi krug ispitivanja prskalica i raspršivača!

Cijena pregleda je definirana pravilnikom Ministarstva poljoprivrede i iznosi od 470,00 kn (587,50 kn s PDV-om) za prskalice radnog zahvata do 12,5 m i raspršivače do 10 mlaznica, pa do 870,00 kn (1087,50 kn s PDV-om) za prskalice iznad 24 m i raspršivače s više od 41 mlaznice, doznajemo iz Agro Elektronike d.o.o. iz Višnjevca.

  • 870
  • 76
  • 0

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida, na područjima svih županija, gradova i općina već se duže vrijeme održavaju ispitivanja prskalica i raspršivača. Na području Podravine i Prigorja, uskoro započinje tzv. drugi krug, a na koji bi trebali doći svi čije prskalice i raspršivači još nemaju znak ispravnosti.

"Zakonski rok za pregled uređaja proizvedenih prije 1995. godine istekao je 26. studenoga 2014. godine i takvi uređaji obavezno moraju biti pregledani. Ispitivanje mogu provoditi samo tvrtke ovlaštene od strane Ministarstva poljoprivrede. Nakon uspješno obavljenog pregleda, svaki uređaj dobija potvrdu i naljepnicu na kojoj je označeno važenje izdanog certifikata.

Cijena pregleda od 470 do 870 kuna

Novi uređaji su uređaji kupljeni nakon 01.01.2013. godine i za njih je potreban samo unos podataka u bazu ministarstva pri čemu se prilaže račun o kupnji. Valjanost znaka traje pet godina od dana kupnje. Svi ostali uređaji moraju pristupiti redovitom pregledu, a valjanost znaka je tri godine. Od njihove kupnje nije potreban račun.

Cijena pregleda je definirana pravilnikom Ministarstva poljoprivrede i iznosi od iznosi od 470,00 kn (587,50 kn s PDV-om) za prskalice radnog zahvata do 12,5 m i raspršivače do 10 mlaznica, pa do 870,00 kn (1087,50 kn s PDV-om) za prskalice iznad 24 m i raspršivače s više od 41 mlaznice", doznajemo iz Agro Elektronike d.o.o. iz Višnjevca koja ovih dana počinje testiranja strojeva na području nekoliko općina Koprivničko-križevačke županije.

"Ispitivanje nije potrebno za rabljene strojeve za primjenu pesticida koji su kupljeni u nekoj od država EU-a i imaju znak o obavljenom pregledu nadležnog tijela te država. Izuzeti od redovitog pregleda su, uz uvjet da su tehnički zahtjevi za pregled i učestalost redovitih pregleda u toj državi isti kao i u Hrvatskoj, odnosno da vrijede tri godine.

Od pregleda su izuzete i sve ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon" podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede

Raspored ispitivanja

Međimurska županija:

  • 20.04.2015. ponedjeljak, Ekipa 3 Pleškovec, kod Doma Kulture

Koprivničko-križevačka županija:

  • 21.04.2015. Utorak, Ekipa 3 Legrad, Deponij kod Veterinarske stanice
  • 22.04.2015. Srijeda, Ekipa 3 Torčec, Bivši Hipodrom, Braće Radića
  • 23.04.2015. Četvrtak, Ekipa 3 Koprivnički Bregi, OPG Sesvečan, Vinogradska 8
  • 24.04.2015. Petak, Ekipa 3 Selnica Podravska, Deponij šećerne repe
  • 27.04.2015. Ponedjeljak, Ekipa 3 Koprivnički Ivanec, igralište iza Društvenoga doma
  • 28.04.2015. Utorak, Ekipa 3 Kalinovac, PZ, Dravska 2
  • 29.04.2015. Srijeda, Ekipa 3 Novo Virje, Vaga Drenovica
  • 30.04.2015. Četvrtak, Ekipa 3 Trema, Vatrogasni dom

Poljoprivrednik mora imati sa sobom osobne podatke, OIB kao i tehničke podatke o uređaju koji se unose u računalni sustav Ministarstva poljoprivrede, nakon čega se pristupa tehničkom pregledu. Ukoliko je izhod pozitivan, izdaju se uvjerenje i znak.

Prije dolaska na pregled uređaj treba temeljito očistiti iznutra i izvana (koristite sredstva za čišćenje). Na ispitno mjesto dođite s minimalno 2/3 (70%) spremnika napunjenog čistom vodom. Sve pročistače uređaja temeljito očistite, mlaznice rastavite i očistite ih mekom četkicom ili propušite. Istrošene mlaznice obavezno zamijenite. Sve mlaznice moraju biti istoga tipa (osim kod raspršivača). Provjerite stanje crpke, pogotovo razinu ulja i tlak u pretkomori, spremnik, sve cijevi, spojeve, ručice, ventile i usis na pukotine ili curenja te pravilnu zaštitu kardanskog vratila odnosno sigurnosni lanac i zaštitnu plastiku.

Na pregled ispravnosti strojeva sa sobom morate donijeti i ispunjeni formular kojega možete preuzeti ispod ovoga teksta.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Zakon o održivoj uporabi pesticida Prskalice Raspršivači Podravina i Prigorje Znak ispravnosti Agro Elektronika d.o.o. Višnjevac Međimurska županija Pleškovec Koprivničko - križevačka Legrad Torčec Koprivnički Bregi Selnica Podravska Koprivn


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/