Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera EU fondovi
  • 29.08.2018. 15:30

Država će Pipuniću morati vratiti 38,5 milijuna kuna jer mu je nezakonito ukinula dodjelu potpora?

Trgovački sud u Osijeku donio je nepravomoćnu presudu kojom je poništenje odluke o dodjeli 38,5 milijuna kuna potpora iz EU fonda za ruralni razvoj tvrtki Salami Aurea, povezanoj s osječkom grupacijom Žito, u Pipunićevu vlasništvu bilo - nezakonito.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 1.334
  • 104
  • 0

Marko Pipunić dobio je presudu na temelju koje mu država mora isplatiti odštetu od 38,5 milijuna kuna -  vijest je koja je danas odjeknula u medijima. Naravno, ovom presudom još ništa nije gotovo, ni za Žito d.o.o., ni Marka Pipunića, a ni za državu. 

Naime, Trgovački sud u Osijeku donio je nepravomoćnu presudu kojom je poništenje odluke o dodjeli 38,5 milijuna kuna potpora iz EU fonda za ruralni razvoj tvrtki Salami Aurea, povezanoj s osječkom grupacijom Žito, u Pipunićevu vlasništvu bilo - nezakonito

Potpora odobrena u doba Jakovine, a ukinuta u doba Romića

Podsjetimo, vladajući u sektoru poljoprivrede tada su pod vodstvom Tihomira Jakovine (SDP) odobrili ovu potporu tvrtki krajem rujna 2015. godine. Odluka o dodjeli potpore ukinuta je 1. kolovoza 2016. godine, pod ministarstvom tada nove garniture, kada je ministar poljoprivrede bio Davor Romić (Most). 

Tada je glavna tema bila 'umjetno stvoreni uvjeti' odnosno stav Agencije kako osječki poduzetnik Marko Pipunić i neki drugi, žele izvući što više novca iz EU fondova preko povezanih tvrtki. Što se smatra izigravanjem pravila EU administracije. I prije ukidanja odluke na dodjelu sredstava reagirao je i Tomislav Tolušić, tadašnji HDZ-ov minisatar EU fondova i regionalnog razvoja. Pozivao je DORH da istraži dodjelu sredstava iz EU fondova, tvrdeći da je europski novac svjesno i u dogovoru pronevjeren. 

Tomislav Tolušić, danas ministar poljoprivrede i podpredsjednik Vlade RH kaže od države očekuje jednak stav kakav je imala i kada je donesena odluka o ukidanju potpora. Najavio je kako će se DORH sigurno žaliti na ovu odluku osječkog Trgovačkog suda. 

Sumnjali su stvaranje umjetnih uvjeta kod natječaja

Tvrtka Salami Aurea bila je jedna od 21 hrvatske tvrtke za koju se iskazivala sumnja da pokušavaju varati na natječaju za potpore. Tada je Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije izjavila: "Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta kod natječaja". Ukratko rečeno, sumnjali su jer su tada veliki poljoprivredni poduzetnici, kao što je Pipunić, odmah nakon raspisivanja natječaja za europske potpore imali spremne projekte te se vjerovalo da su potrebne informacije unaprijed dobili od tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede. 

Europska komisija je sumnjala dok su mali hrvatski poduzetnici bili ljutiti jer su velika sredstva trebala biti raspodjeljena među nekoliko velikih. Bilo je to veliko političko pitanje koje još nije dobilo svoj epilog.

Uz tvrtu Salami Aurea, tu su bile još dvije tvtke kćeri Pipunićeve Žito grupacije - Copadio i Prosciutto Pannonico. Isprva su sve tri dobile pozitivne odluke koje su nakon manje od godinu dana ukinute. Sve su tri tvrtke osnovane netom prije objavljivanja natječaja što je bio još jedan prilog tezi umjetnog kreiranja uvjeta. 

Presuda koja je jučer donijeta odnosi se samo na tvrtku Salami Aurea, a sudski postupak koji je pokrenut s gotovo identičnom tužbom njegove druge tvrtke Copadio još nije končan.

Presudu u cijelosti možete preuzeti ispod članka


Dokumenti


Tagovi

Afera EU fondovi Marko Pipunić Presuda Tihomir Jakovina Davor Romić Žito


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]