Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WTO
  • 10.12.2022. 15:00

Države širom svijeta ograničavaju izvoz hrane i gnojiva?

Od početka rata u Ukrajini, krajem veljače, uvedeno je 78 mjera zabrane izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i umjetnih gnojiva, a njih 57 još je na snazi

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 204
  • 12
  • 0

Godišnje izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO) pokazuje da se trgovinska ograničenja povećavaju u kontekstu ekonomske neizvjesnosti pogoršane pandemijom Covid-19, ratom u Ukrajini i krizom prehrambene sigurnosti. Države širom svijeta ubrzano uvode ograničenja izvoza, posebno na hranu, hranu za životinje i gnojiva. 

Generalna direktorica WTO-a, Ngozi Okonjo-Iweala, pozvala je članice WTO-a da se suzdrže od usvajanja novih mjera. 

Naime, od početka rata u Ukrajini, krajem veljače, uvedeno je 78 mjera zabrane izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i umjetnih gnojiva, a njih 57 još je na snazi. To odgovara vrijednosti 56,6 milijardi dolara trgovine.

Ipak, izvješće ove organizacije pokazuje da su od sredine listopada 2021. do sredine listopada 2022. godine, članice uvele više mjera koje olakšavaju trgovinu. Mjesečno je tako u prosjeku uvedeno najviše onih za poticanje trgovine. No, zemlje su njima uglavnom poticale uvoz, dok su izvoz uglavnom zabranjivale, upozorava WTO, zaključivši da su ograničenja izvoza prvi put od 2009. godine, kada su počeli pratiti podatke, nadmašila ograničenja uvoza.

Od izbijanja pandemije uvedene su čak 443 trgovinske mjere vezane za Covid-19. Onih koje su trebale olakšati trgovinu bilo je 246, odnosno 56 posto, dok su ostale bile ograničavajuće. Tijekom perioda revizije, nastavljeno je njihovo postupno ukidanje, posebno onih restriktivnih. 


Tagovi

WTO Ograničenja uvoza Ograničenja izvoza Trgovinska ograničenja Hrana Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]