Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 23.05.2022. 15:00

Đubriva - kupiti sada ili sačekati dalji pad cijena?

Neka đubriva su pojeftinila. Neizvjesnost na tržištu i dalje vlada

Foto: Depositphotos/iamporpla
  • 307
  • 19
  • 0

Klackalica s cijenama đubriva se nastavlja. Ovoga puta padaju za neke vrste. Naime, prošle je sedmice amonijum nitrat (KAS) pojeftinio za dodatnih 35 eura po toni, dok je urea bila 150 eura jeftinija, navodi Agrarheute. Za KAS su od aprila manje za 300 eura po toni. Slično se dešavalo za ureu i tečni rastvor amonijum nitrata uree (AHL), dok su one za dijamoniju-fosfat (DAP) i potašu ostale nepromijenjene i na vrlo visokom nivou.

Tome su doprinijele manje cijene gasa koji je najvažniji trošak u ovoj proizvodnji. Kupci i poljoprivredni proizvođači su pokazivali slabije interesovanje, jer ne žele da kupuju đubrivo po papreno visokim iznosima, a postoji rizik od daljeg smanjenja. Svi čekaju njihovu konsolidaciju.

Cijene prirodnog gasa padaju. Sredinom marta trebalo je izdvojiti 230 eura po MWh, a sada oko 90 eura po MWh. Veliki proizvođači đubriva više nemaju dobar argument koji bi opravdao visoke cjenovne vrijednosti.

Međutim, izrazito slab evro, koji uvoz u dolarima značajno poskupljuje, sprečava njihov dalji pad. Euro je od aprila izgubio više od 10 posto vrijednosti i trenutno se trguje između 1,04 i 1,05 dolara.

Pojeftinila azotna đubriva

KAS je ove nedelje u njemačkim uvoznim lukama dostizao manje od 660 eura po toni što je oko 35 eura manje nego prethodne sedmice i više od 300 eura manje od onoga što se tražilo na vrhuncu cijena sredinom marta. U Francuskoj se za njega moralo izdvojiti 650 €/t.

Za tonu uree u njemačkim lukama se trebalo izdvojiti 875 eura što je pad od 150 eura u odnosu na prošlu sedmicu i 410 eura u odnosu na sredinu marta. AHL je na njemačkim spot tržištima ove sedmice dostizao 640 eura.

Cijena uree je pala (Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk)

Cijene fosfornih đubriva su i dalje nepromijenjene. Za tonu DAP-a bilo je potrebno malo manje od 1.000 eura. Kada su u pitanju kalijumova, njihova cijena je porasla na oko 610 eura po toni. Do rasta je došlo zbog snažnog uticaja embarga na izvoz iz Rusije i Bjelorusije.

Urea za isporuku u junu na tržištu fjučersa u SAD dostigla je samo 622 USD/t što je 40 dolara manje od početka maja i 265 dolara manje od sredine marta.

Slično je i na drugim tržištima. Egipatska urea se nudi za 750 eura, a na Bliskom istoku se trenutno može kupiti za 705 eura/t. 

Indija, koja je najveći svjetski uvoznik, kupila je 11. maja oko 1,5 miliona tona uree po cijeni od 677 eura na zapadnoj, odnosno 680 eura po toni na istočnoj obali Indije.

Rusija najvažniji igrač na svjetskom tržištu

I pored sankcija, Rusija nastoji da ispuni svoje obaveze prema kupcima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na sugestiju generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, rekao je da bi Rusija trebalo da dozvoli isporuke ukrajinskog žita u zamjenu za olakšavanje ruskog i bjeloruskog izvoza potaše.

Moskva traži ublažavanje sankcija

Ova zemlja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kalijevih, fosfatnih i azotnih đubriva, odnosno drži 13 posto svjetske proizvodnje i najveći je izvoznik.

Prema podacima američkog Instituta za đubriva, ova zemlja isporučuje oko 23 posto svjetskog izvoza amonijaka, 14 posto izvoza uree, 10 posto izvoza fosfata i 21 posto izvoza potaše. Najveći uvoznici su Brazil s 21 posto, Kina s 10 posto i Indija s četiri posto.


Tagovi

Cijena đubriva Pad cijena Proizvodnja đubriva Azot Tržište đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete