Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 19.01.2021. 07:30

Dugotrajna suša u Turskoj smanjila poljoprivrednu proizvodnju

Manjak vode stvara začarani krug. Smanjena poljoprivredna proizvodnja i povećane cene hrane mogle bi da dovedu do porasta migracije stanovništva iz sela u grad.

Foto: Depositphotos/stoyanh
  • 279
  • 32
  • 0

Velikim gradovima u Turskoj preti nestašica vode u sledećih nekoliko meseci. Istanbulu je ostalo vode za samo 40 dana, a gradonačelnik Ankare Mansur Javaš rekao je ranije ovog meseca da je glavni grad u branama i rezervoarima ima za još samo 105 dana, piše theguardian.

"Suša stvara začarani krug. Smanjena poljoprivredna proizvodnja i povećane cene hrane mogle bi da dovedu do porasta siromaštva i migracije stanovništva iz sela u grad. To bi, s druge strane, povećalo postojeći pritisak na gradsku vodnu infrastrukturu", upozorava stručnjak za upravljanje vodama u Istanbulu Akgin Ilhan.

Naglašava i kako se brojni poljoprivrednici u područjima Konja i Edirne, gde se najviše uzgaja pšenica, žale na smanjene prinose.

Inače, Turska je zemlja sa samo 1.346 m3 vode po stanovniku, a sa sušom se bori od 1980-tih. Razlog je kombinacija rasta stanovništva, industrijalizacije, širenja urbanih područja i klimatskih promena.

"Umesto da se usredsrede na mere kako bi se potražnja za vodom držala pod kontrolom, političari insistiraju na širenju snabdevanja izgradnjom dodatnih brana. U poslednjih 20-tak godina izgrađeno je njih stotine", kaže Ilhan i dodaje kako je problem vidljiv godinama, ali se u praksi nije mnogo učinilo.

Rekordno niski nivo padavina

U drugoj polovini 2020. zemlja je imala rekordno niski nivo padavina. Čak je Uprava za verska pitanja prošlog meseca zamolila religijske vođe da mole za kišu.

Ova zemlja već duže vreme daje prioritet privrednom rastu nad brigom za životnu sredinu pa je ostala jedina zemlja G20, osim SAD-a, koja još nije ratifikovala Pariski sporazum iz 2015. godine.

Umit Sahin, profesor klimatskih promena i politike zaštite životne sredine na univerzitetu Sabanci, naglasio je da svi znaju da se vodeni slivovi moraju očuvati, posebno zbog ovakvih epizoda suša koje postaju sve ozbiljnije i dugotrajnije.

"Ali, u Istanbulu se takva područja, kao što su šume i poljoprivredna zemljišta, pretvaraju u urbane delove. Nova vazdušna luka, novi most, nove saobraćajnice, ništa od toga neće rešiti problem suše", poručio je.


Tagovi

Suša Istanbul Poljoprivredna proizvodnja Smanjeni prinosi Vodeni slivovi Brane


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.