Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inflacija
  • 17.08.2022. 16:30

DZS: Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto

U srpnju bilježimo najvišu stopu inflacije od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Foto: Depositphotos/hurricanehank
  • 322
  • 83
  • 0

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica poskupljenja goriva i hrane.

One dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj porasle 0,4 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u srijedu. Rast od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su porasle 12,1 posto na godišnjoj razini.

To je već treći mjesec zaredom kako su porasle po dvoznamenkastim stopama. "Kumulativno je u prvih sedam mjeseci indeks porastao 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u srpnju najveći porast u prosjeku zabilježen u skupini prijevoz, za 19,2 posto, te hrane i bezalkoholna pića, za 18,3 posto. U restoranima i hotelima su na godišnjoj razini u prosjeku porasle 16,8 posto.

S rastom od 14,1 posto prate ih cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su one rekreacije i kulture porasle 10 posto. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplji su 9,7 posto, a odjeće i obuće 5,5 posto.

"Očekujemo kako će povišene, dvoznamenkaste stope rasta, ostati prisutne i u narednim mjesecima, dok bi se određeno blago smirivanje moglo zabilježiti tek s približavanjem kraja godine", navode analitičari RBA. To će, smatraju, uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti.

"Naime, ne očekujemo pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni u 2022. godini Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti", kažu analitičari koji u ovoj godini očekuju prosječnu inflaciju od 9,2 posto, a možda i višu.

Smatraju da će se dio inflatornih pritisaka prenijeti na iduću godinu. "U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti, poprilično je izgledno da će one energije ostati povišene, ali se njihovo administrativno limitiranje u nekom trenutku mora popustiti, što će dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga", zaključuju analitičari RBA.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Inflacija DZS Cijene Stopa inflacije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]