Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 24.08.2020. 07:30

EK: Austrija ne smije zabraniti korištenje glifosata

Austrija je 2. ožujka 2019. postala prva država članica EU koja je predložila potpunu zabranu u svijetu najčešće korištenog i kontroverznog uništavača korova. Nisu dobili zeleno svjetlo.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 670
  • 90
  • 0

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) prije tri mjeseca uputila je nacrt zakona kojim se potpuno želi zabraniti herbicid glifosat u toj zemlji, a vlasti u Bruxellesu sada su donijele konačnu odluku. Prema njihovom mišljenju, ovom zabranom bi se prekršilo zakonodavstvo EU o aktivnim tvarima te su ga odlučili odbiti. 

Navode da stranka nije navela dovoljno dobre razloge zbog čega bi se glifosat zabranio, ali i da se sredstva za zaštitu bilja određuju na razini EU te se provode prema postupku ispitivanja i procjene rizika. Također su i napomenuli kako se načelo predostrožnosti već uzima u obzir kada je u pitanju ova aktivna tvar, piše Bauernzeitung.

Prva država koja ga želi zabraniti

Podsjećamo, Austrija je 2. ožujka 2019. postala prva država članica EU koja je predložila potpunu zabranu u svijetu najčešće korištenog i kontroverznog uništavača korova, a njezin Donji dom parlamenta usvojio je zakon 2. srpnja iste godine. Ubrzo ga je prihvatio i Gornji dom te se samo još čekalo zeleno svjetlo EU.

"Naša je odgovornost zabraniti otrov iz našeg okruženja", rekla je Pamela Rendi-Wagner, koja predvodi austrijske socijaldemokrate.

Mještani se udružili i ručno čupaju korov kako bi zaštitili prirodu od glifosata

Međutim, austrijski poljoprivrednici su se nadali odbijanju zahtjeva. "U poljoprivrednoj zajednici u zemlji smo vjerovali da će Europska komisija reći kako je potpuna zabrana glifosata nezakonita", poručili su udruženja Copa-Cogeca.

Nedavno se predsjednica Komisije, Kerstin Jorna osvrnula na tekući proces obnove odobrenja glifosata. "Iako će on sigurno biti dozvoljen do kraja 2022. godine, proizvođači sredstava kao i sami poljoprivrednici žele da se taj rok produlji", naglasila je.

Rok za daljnje primjedbe na zabranu produžen je za tri mjeseca, do 19. studenog 2020. godine. Komisija je zatražila od države da još jednom promisli te iznese u nacrtu jasne dokaze protiv ovoga herbicida.


Tagovi

Europska unija Komisija Austrija Glifosat Zabrana


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]