Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije ugljika
  • 27.09.2020. 16:30

EK: Izravno poticati farmere i šumare da koriste usjeve koji zadržavaju ugljik u tlu

Ažurirana odluka ima za cilj pohraniti više ovog elementa na europskim poljoprivrednim zemljištima i šumama pomoću certificiranog sustava za snažno uklanjanje ugljika.

Foto: JumpStory
  • 345
  • 175
  • 0

Poljoprivrednike i šumare treba izravno poticati kako bi u praksi koristili usjeve koji zadržavaju ugljik u tlu i mjere namijenjene smanjenju stakleničkih plinova, stoji u ažuriranom Klimatskom zakonu Europske komisije. 

Nova odluka predstavljena 17. rujna ima za cilj pohraniti više ovog elementa na europskim poljoprivrednim zemljištima i šumama pomoću certificiranog sustava za snažno uklanjanje ugljika.

Kako bi se to provodilo i u praksi, Komisija u 2021. planira prepraviti nekoliko zakonodavnih akata kao što je onaj o korištenju zemljišta, promjenama u korištenju zemljišta i šumarstvu.  (LULUCF). 

Precizna poljoprivreda i potrošačke promjene 

Ključni aspekt ažuriranog klimatskog zakona je povećati ambicije EU za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

Europa će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent?

Da bi se to postiglo, izvršno je tijelo predložilo novi cilj, smanjenje emisije s prvotnih 40% na 55% do 2030. godine te je obećalo kako će se svi zakoni revidirati ne bi li odgovarali novom cilju. 

Prema Europskoj agenciji za okoliš (EEA), poljoprivredni sektor proizveo je oko 10% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, s 426.473 kilotona ekvivalenta CO2 proizvedenog u 2015. godini, navodi Euractiv.

"Iako se ove emisije nikada ne mogu u potpunosti eliminirati postojećim tehnologijama i opcijama upravljanja, mogu se značajno smanjiti, a istovremeno jamčiti sigurnu hranu u EU-u", navodi se u procjeni učinka Komisije.

Prednosti tla: Preobrazba poljoprivrede rekarbonizacijom tla

Učinkovita upotreba gnojiva, precizna poljoprivreda, zdrave životinje te valorizacija organskog otpada samo su jedni od primjera postojećih tehnologija koje bi mogle pomoći u njegovom smanjenju. Ključne bi također mogle biti i promjene u potrošačkom izboru prema zdravoj prehrani. 

Predsjednik odbora, njemački europarlamentarac, Norbert Link podržao je Komisiju u novom cilju, međutim dodao je kako je "vrag u detaljima" jer poljoprivrednici trebaju tržišno utemeljena rješenja za smanjenje ugljika. "Ne želimo birokratsko čudovište, već sustav certificiranja sekvestracije ugljika koji djeluje", zaključio je.

Eko poljoprivreda zadržava ugljik u tlu - zašto je to dobro?

Još se u rujnu prošle godine raspravljalo o toj temi te kako ju uskladiti sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom nakon 2020. godine. Na tom neformalnom sastanku koje je organiziralo finsko predsjedništvo Vijećem EU, ministri su bili jednoglasni ističući kako mjere za poboljšanje održivosti poljoprivrede zahtijevaju dovoljno sredstava i prave poticaje. 


Tagovi

Europska komisija Zakon Emisija stakleničkih plinova Smanjenje Poticaji Zemljište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.