Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 06.09.2020. 15:00

EK najavljuje mjere za sigurniju i održiviju opskrbu kritičnih sirovina

Predstavljen je akcijski plan, prognostička studija i popis sirovina koje su kritične za strateške tehnologije i sektore, uključujući proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Foto: JumpStory
  • 195
  • 659
  • 0

Europska komisija je predstavila Akcijski plan, popis kritičnih sirovina iz 2020. i prognostičku studiju o onima koje su ključne u strateškim tehnologijama i sektorima iz perspektive 2030. i 2050.

U njemu se razmatraju sadašnji i budući izazovi te predlažu mjere za smanjenje ovisnosti Europe o trećim zemljama, diversifikaciju opskrbe iz primarnih i sekundarnih izvora te povećanje učinkovitosti upotrebe resursa i kružnosti uz promicanje odgovorne nabave diljem svijeta, stoji u priopćenju EK.

Time će se potaknuti prijelaz na zeleno i digitalno gospodarstvo te povećati otpornost i otvorena strateška autonomija Europe u ključnim za to potrebnim tehnologijama.

Koji su kritični elementi u proizvodnji hrane?

Popis je ažuriran kako bi, s obzirom na primjenu u industriji, odražavao promjene u njihovoj važnosti za gospodarstvo te izazove u opskrbi. Sadržava 30 kritičnih sirovina, a za proizvodnju hrane i poljoprivredi su važni boksit i fluorit i to za proizvodnju aluminija, borat i fosfat za mineralna gnojiva, kao i fosfor za gnojiva i zaštitna sredstva. Prvi puta na popisu se našao i litij.

"Europi će samo za baterije za električne automobile i skladištenje energije trebati do 18 puta više litija do 2030., odnosno 60 puta više do 2050. Kao što je vidljivo iz našeg predviđanja, ne možemo dopustiti da današnje oslanjanje na fosilna goriva ustupi mjesto ovisnosti o kritičnim sirovinama", izjavio je potpredsjednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja, Maroš Šefčovič.

Zelena i digitalna tranzicija

"Europa može predvoditi zelenu i digitalnu tranziciju i industrijski kao kontinent prednjačiti samo ako raspolaže potrebnim sirovinama. Ne bismo se smjeli posve oslanjati na treće zemlje, a još manje na samo jednu, što je slučaj za neke rijetke zemne elemente", dodao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

"Diversifikacijom opskrbe iz trećih zemalja i razvojem kapaciteta EU-a za vađenje, preradu, recikliranje, rafiniranje i odvajanje rijetkih zemnih elemenata možemo postati otporniji i održiviji. Za provedbu mjera koje danas predlažemo industrija, civilno društvo, regije i države članice trebat će djelovati usklađeno", zaključio je Breton.

Ciljevi Akcijskog plana su sljedeći:

  • razvoj pouzdanih vrijednosnih lanaca za industrijske sustave u EU-u
  • smanjivanje ovisnosti o primarnim kritičnim sirovinama kružnom upotrebom resursa, održivim proizvodima i inovacijama
  • jačanje domaće nabave sirovina u EU-u
  • diversifikacija nabave iz trećih zemalja i uklanjanje poremećaja u međunarodnoj trgovini uz potpuno poštovanje međunarodnih obveza EU-a.

Koje sve mjere poduzima EK?

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, navodi se deset konkretnih mjera. Prvo, Komisija će u narednim tjednima osnovati Europski savez za sirovine. Kako bi se bolje iskoristili domaći resursi s državama članicama i regijama surađivat će na utvrđivanju projekata rudarenja i prerade, a poseban naglasak stavit će se na regije u kojima se iskapa ugljen i druge regije u tranziciji.

Promicat će upotrebu svojeg programa za promatranje Zemlje Copernicus u cilju poboljšanja istraživanja ležišta resursa, praćenja operacija i djelovanja za zaštitu okoliša nakon zatvaranja. Iz programa Obzor Europa podupirat će se istraživanja i inovacije.

Copernicus: Požari na Arktiku ovo ljeto postavili nove rekorde emisije CO2

U skladu s europskim zelenim planom, pitanje kružnosti i održivosti vrijednosnog lanca sirovina rješavat će se drugim mjerama. Komisija će stoga do kraja 2021. razviti kriterije održivog financiranja za rudarske i ekstraktivne sektore. Mapirat će i potencijal sekundarnih kritičnih sirovina iz zaliha EU-a i otpada kako bi se utvrdili održivi projekti oporabe do 2022.

Planiraju i razvijati strateška međunarodna partnerstva kako bi osigurala opskrbu onime čega u Europi nema.


Tagovi

Europska komisija Kritične sirovine Akcijski plan Popis Prognostička studija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]