Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oskudni resursi
  • 07.08.2022. 15:00

EK objavila smernice za ponovnu upotrebu otpadnih voda

Smernice imaju za cilj da pomognu u sigurnom korišćenju prečišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrede.

Foto: Depositphoto/deyangeorgiev2
  • 64
  • 20
  • 0

Evropska komisija je objavila smernice kako bi državama članicama pomogla u primeni pravila o sigurnom ponovnom korišćenju prečišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrede.

Velika je potreba za vodom, a resursi su sve manji. Komisija navodi da bi se njenim korišćenjem u poljoprivredi smanjio pritisak na vodne resurse i povećala sposobnost Evropske unije da se prilagodi nastalim klimatskim promenama.

Smernice kao pomoć

Nekoliko država članica je već pogođeno sušom, a upotreba iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda može postati siguran izvor.

Doneta je i Regulacija o minimalnim zahtevima koje voda mora ispunjavati (Foto: Bigstockphoto/Dave Willman)

"Resursi slatke vode su oskudni i sve više pod pritiskom. U vremenima neviđenih temperaturnih rekorda moramo prestati trošiti vodu i efikasnije koristiti ovaj resurs kako bismo se prilagodili promenljivoj klimi i osigurali sigurnost i održivost našeg poljoprivrednog snabdevanja", rekao je komesar za životnu sredinu, ribarstvo i okeane Virdžinijus Sinkevičius.

Istakao je da smernice mogu pomoći da se širom EU osigura siguran transport prehrambenih proizvoda uzgajanih s iskorišćenom vodom.

Regulacija o upotrebi

Kako bi voda mogla da se ponovo koristi u poljoprivredi potrebno je da ispunjava određene zahteve. Doneta je Regulacija o minimalnim zahtevima, a primenjivaće se od juna 2023. godine. Države članice će ovakvu praksu moći uvesti uzimajući u obzir nacionalne strategije i dejstvo klimatskih promena na terenu.

Cilj je da se olakša upotreba prečišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrednih useva. Regulacijom će se propisati minimalan kvalitet, upravljanje rizikom, kao i praćenje i rešavanje potencijalnih rizika.

Genetski modifikovani usevi na pragu EU?

Uzimajući u obzir Zeleni dogovor, Akcioni plan cirkularne ekonomije i Strategiju "Od njive do trpeze", ponovna upotreba može ograničiti zahvate iz površinskih i podzemnih voda kroz njenu višestruku upotrebu u urbanom ciklusu. Takođe, može promovisati efikasnije upravljanje resursima, smanjiti uticaj na životnu sredinu, obezbediti jačanje prehrambenog sistema.


Tagovi

Navodnjavanje Evropska komisija Otpadne vode Virginijus Sinkevičius


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić