Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 23.11.2021. 18:00

EK otvara istragu o uvoznim carinama na UAN gnojiva

Carinske barijere za dušik i antidampinški porez na uvoz gnojiva u EU postali su veliki problem za poljoprivrednike zbog čega su izloženi previsokim cijenama i stvarnom riziku od nestašice, pojašnjavaju iz Copa-Cogeca-e.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 308
  • 48
  • 0

Europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca već nekoliko mjeseci dovodi u pitanje korist antidampinškog poreza koji se za UAN gnojiva primjenjuje na europskoj razini, a uveden je još 2019. godine.

Ističu kako cijene, kao i čitava situacija postaju neizdržive za poljoprivredna gospodarstva. Stoga je Glavna uprava za trgovinu Europske komisije odlučila otvoriti istragu o stvarnom utjecaju carina na uvoz.

Copa Cogeca pozdravlja taj prvi korak koji bi konačno mogao dovesti do ukidanja antidampinških carina.

"Od početka 2021. cijene dušičnog gnojiva su utrostručene. Trenutno predstavljaju 55 posto ulaznih troškova poljoprivrednika u Europi. Istovremeno, količine na tržištu izvan sezone bile su niže nego inače i distributeri nisu sigurni da će do proljeća moći ispuniti zahtjeve EU poljoprivrednika", navode u priopćenju iz krovnog udruženja europskih poljoprivrednika.

Industrija i dalje povećava marže?

Prema njima, ovi će uvjeti uvelike narušiti proizvodne kapacitete poljoprivrednika koji su izloženi promjenjivosti na međunarodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, a što će posljedično narušiti konkurentnost u odnosu na druge proizvođače diljem svijeta.

Navode kako cijene UAN dušične otopine, konstantno rastu u svim zemljama EU. Pojašnjavaju da je situacija posljedica rastuće globalne potražnje gnojiva i plina te viših cijena pomorskog prijevoza, kao i nedovoljne konkurencije na domaćem tržištu.

Carinske barijere za dušik i antidampinški porez na uvoz u EU postali su veliki problem za farmere zbog čega su izloženi previsokim cijenama i stvarnom riziku od nestašice

U međuvremenu, europska industrija gnojiva nastavlja povećavati svoje marže, upozoravaju iz Copa-Cogeca-e. 

"Ovo je prvi korak, Komisija je odlučila saslušati zabrinutu poljoprivrednu zajednicu koja ima problem s prezaštićenim tržištem gnojiva", reagirao je na otvaranje istrage EK, Tim Cullinan, potpredsjednik Copa-e.

Dodao je da UAN košta preko 750 eura po toni te da postoji jasna potreba za brzim djelovanjem jer je situacija i dalje napeta u nekoliko država članica. U priopćenju zaključuje kako se nada da će istraga biti što prije gotova jer je na farmama situacija kritična. 


Tagovi

Copa-Cogeca UAN Gnojivo Carine Cijene Uvoz Cijene gnojiva Uvoz Antidampinška mjera


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.