Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija tla
  • 10.08.2022. 18:00

EK pokrenula javno savjetovanje o novom zakonu o zdravlju tla

Svake godine nestane više od 500 km² poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta. Javno savjetovanje o predloženom zakonu je omogućeno do 24. listopada 2022. godine

Foto: Depositphoto/hopsalka
  • 285
  • 76
  • 0

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o predloženom zakonu koji se fokusira na zdravlje tla. Poziv je upućen svim zainteresiranim stranama da podijele svoje stavove o ovoj inicijativi putem internet platforme, do 24. listopada 2022. godine. Mogu se uključiti svi, od poljoprivrednika, šumara, industrije, preko nacionalnih vlada, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija pa do građana.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius je izjavio kako je odlučujući način na koji koristimo zemljište, jer to može ili ugroziti ili potaknuti napredak u zaustavljanju gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena.

Podižu razinu zaštite

"Sve je očiglednije kako su zdrava tla ključna za sigurnost hrane u EU i šire. Akcija za zaštitu zemljišta je istaknuta karakteristika Europskog zelenog dogovora i u srcu naših europskih i međunarodnih planova", rekao je Sinkevičius.

Zemljište će imati istu razine zaštite kao voda, zrak i morski okoliš (Foto: Julijana Kuzmić)

Prošle godine u studenom je usvojena EU strategija o zemljištu za 2030. godinu, a njen cilj je da sva ona u državama članicama budu u zdravom stanju do 2050. godine. Dokument je ključni dio Zelenog plana i obuhvaća smanjenje ukupne upotrebe i rizika od kemijskih pesticida za 50 posto, kao i upotrebe opasnih pesticida u istom omjeru, do 2030. godine.

Uvršten je i prijedlog pravnog okvira za zemljište. To znači da će ono imati istu razinu zaštite kao voda, zrak i morska sredina.

Osigurava 95 posto hrane

Od vitalnog interesa je da održimo zemlju zdravom, jer nam ona osigurava 95 posto hrane i sadrže više od 25 posto svjetske bioraznolikosti. Najveća su kopnena baza ugljika na planetu i igraju ključnu ulogu u kružnoj ekonomiji i prilagođavanju klimatskim promjenama.

Prema podacima Europske agencije za okoliš, svake godine u EU nestane više 500 km² poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta. Degradacija ima svoju cijenu i godišnje košta EU oko 50 milijardi eura, a najveći problem je što između 60 i 70 posto zemljinih ekosustava nezdravo i izloženo degradaciji.

Kada bi uspjeli zaustaviti i preokrenuti procese degradacije stvorili bi 1,2 bilijun eura godišnje ekonomske koristi na globalnoj razini.


Tagovi

Javno savjetovanje Europska komisija Zdravlje tla Degradacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]