Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 23.10.2021. 16:30

EP traži obvezu smanjenja emisija metana - Copa Cogeca: Nametanje će ugroziti farmere

Usvojeno je izvješće o strategiji EU-a za smanjenje emisija metana. Parlamentarci traže obvezujući zakonodavni okvir, a Copa Cogeca smatra da poljoprivrednicima treba dati da sami odluče o praksi i provedbi te ih nagraditi za trud.

Foto: Bigstock/Corepics
  • 248
  • 15
  • 0

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su s 563 glasa za, 122 protiv i 11 suzdržanih, izvješće o strategiji EU-a za smanjenje emisija metana. 

U izvješću pozivaju Komisiju da predloži sveobuhvatan i obvezujući zakonodavni okvir s ciljem značajnog smanjenja u EU do 2030. godine u skladu s Pariškim sporazumom. Također žele obvezujući globalni sporazum o metanu na COP26 u Glasgowu.

Naglasili su da je smanjenje emisija metana uzrokovanih ljudskim djelovanjem jedna od najučinkovitijih strategija za usporavanje klimatskih promjena. U Izvješću Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane ističu da je ovaj plin drugi najveći uzročnik klimatskih promjena nakon ugljikova dioksida (CO2), snažniji od CO2 te doprinosi stvaranju prizemnog ozonskog sloja u nižim dijelovima atmosfere. To snažno onečišćenje zraka uzrokuje zdravstvene probleme od kojih, naglašavaju, svake godine imamo gotovo 20.000 preuranjenih smrtnih slučajeva. 

Europarlamentarci pozivaju na obvezno praćenje, izvješćivanje i provjeru za sve sektore koji ga emitiraju, kao i na obvezne programe otkrivanja i otklanjanja curenja za energetski i petrokemijski sektor. 

Poljoprivreda emitira 53 posto

Istaknuta su tri sektora - poljoprivreda koja je odgovorna za 53 posto emisija, sektor otpada s 26 posto te energetski sektor koji emitira 19 posto metana, a prema podacima Europske agencije za okoliš. 

"Poljoprivreda ima najveći udio antropogenih izvora emisije metana u EU-u, prvenstveno potaknutih uzgojem stoke, posebice preživača, i ima drugi najveći ukupni potencijal za smanjenja njegovih emisija", stoji u priopćenju. 

Zastupnici u Europskom parlamentu žele nove mjere u državama članicama za smanjenje tih emisija, s tim da se istovremeno osigura da se proizvodnja hrane ne premješta izvan EU. Također inzistiraju da uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a ispunjava iste visoke standarde kao i proizvodi proizvedeni u EU.

Svjesni su kako bi ovo moglo ugroziti mala i srednja poduzeća. Tako je predstavnica kluba Identitet i demokracija, Elena Lizzi rekla da u ovoj strategiji postoji rizik i prijetnja za manja gospodarstva. "Budemo li imali drakonske mjere, to će biti na štetu malih poljoprivrednika", upozorila je.

Povjerenica Komisije za energetiku Kadri Simson u obraćanju zastupnicima istaknula je da će Zeleni plan utjecati na milijune života i radnih mjesta u svim sektorima. "Programi ruralnog razvoja bit će glavni alat za podršku investicijama, inovacijama i savjetodavnim uslugama za prijenos znanja kroz zelenu tranziciju", poručila je. 

Copa Cogeca: Nametanje destimulira 

Na sve su reagirali u krovnom udruženju europskih poljoprivrednika, Copa-Cogeca. U svom priopćenju pozdravljaju poziv Parlamenta na međusektorski pristup metanu i smanjenje emisija u skladu s Pariškim sporazumom. Ističu kako poljoprivredni sektor ulaže značajne napore da smanji emisije sa svoje strane i zalaže se za daljnje poboljšanje u budućnosti. 

"No, s obzirom na stvarnost na terenu, poljoprivrednicima treba dati da sami odluče koja im praksa i mjera za provedbu najviše odgovora. Nametanje potencijalno neostvarivih ciljeva mogu destimulirati njihove daljnje postupke. Treba poticati njihov dobrovoljni trud", ističu. 

Slažu se da su napredne tehnologije i prakse neophodne za razvoj agrarnog sektora i velik potencijal u smanjenju emisija bez ugrožavanja prehrambene sigurnosti. "Poljoprivrednom sektoru su potrebni financijski i tehnički alati za provedbu praksi smanjenja metana koji neće ugroziti njihovu produktivnost. Svima treba dati priliku ulagati u održivost i nagraditi ih za trud", naglašavaju. 

Također su se složili kako ista pravila trebaju vrijediti za hranu iz uvoza. 

Energetski i sektor otpada 

Kada je riječ o druga dva sektora, europarlamentarci zaključuju da je odlaganje otpada na odlagalištima način gospodarenja koji najviše onečišćuje. Pozivaju Komisiju da postavi obvezujuće ciljeve EU-a za komercijalni i industrijski otpad i predloži ciljeve za ograničavanje proizvodnje preostalog.

Također, u skladu sa Zelenim planom, žele da se što prije ukine korištenje fosilnih goriva u EU-u te pozivaju da se zaustavi potpora EU-a za širenje infrastrukture za fosilna goriva i da Komisija predloži zakonodavstvo za energetski sektor s obvezujućim pravilima o praćenju, izvješćivanju i provjeri. 

Nakon glasanja, grčka euparlamentarka Maria Spyraki zaključila je da se s obzirom na katastrofalne posljedice nezapamćenih poplava ovog ljeta i požara koji se još procjenjuju, moraju pojačati napori u rješavanju izazova koje predstavljaju ekstremni vremenski uvjeti. "Moramo djelovati odmah i postići konkretne rezultate na smanjenju emisija stakleničkih plinova kako bismo zaštitili ljude i planet danas i u budućnosti. Postavljanjem obvezujućih ciljeva smanjenja metana, EU može igrati ključnu ulogu u natjecanju ostatka svijeta da učini isto."


Tagovi

Emisije metana COP26 Poljoprivreda Europski parlament Copa Cogeca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]