Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 02.01.2020. 13:30

Epidemija ptičje gripe: 350.000 poljske peradi u opasnosti

Na farmama purana u Poljskoj otkriven je H5N8, visoko patogen soj virusa ptičje gripe. Stručnjaci smatraju da virus prijeti peradi, ali i ljudima.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 595
  • 143
  • 0

Na farmi purana koja se nalazi na istoku Poljske otkrivena je ptičja gripa, priopćile su poljske vlasti 1. siječnja 2020., a lokalni mediji su izvjestili da bi zbog epidemije moglo biti eutanizirano oko 40.000 peradi.

Poljska je prema podacima Eurostata najveći europski proizvođač peradi, a slučaj ptičje gripe tamo nije zabilježen od 2017. godine.

Mjesne vlasti su održale niz hitnih sastanaka, a videozapisi privatnih televizija pokazuju policijska vozila koja su blokirala promet na tim područjima, navodi reuters.

Predsjednik poljskog udruženja uzgajivača i proizvođača peradi, Andrzej Danielak rekao je da bi u radijusu od 3 kilometara mogle biti pogođene tri farme, a u opasnosti je oko 350.000 peradi.

"Veterinarske službe u ovakvoj situaciji provode postupke iskorjenjivanja virusa ptičje gripe", navele su lokalne vlasti u okrugu Lubartowski u priopćenju za javnost objavljenom 31. prosinca 2019., dodajući da je dokazano riječ o vrsti visoko patogene H5N8 ptičje gripe koja je također prijetnja ljudima. 

Podsjećamo, 2016. godine virus ptičje gripe ovog tipa harao je Europom kada je pogodio i Hrvatsku. 

Ptičja gripa se širi Europom

Ova posebna vrsta ptičje gripe u Europu je stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Poslije masovnog obolijevanja divljih pataka, gusaka i labudova virus se proširio i na domaće životinje kao što su pilići i purani.


Tagovi

Ptičja gripa Poljska Virus ptičje gripe H5N8


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)