Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska efikasnost
  • 14.11.2018. 15:00

EU: 32,5% energije do 2030. mora dolaziti iz obnovljivih izvora

Evropski parlament usvojio je tri zakonodavna akta – Uredbu o upravljanju energetskom unijom, Direktivu o energetskoj efikasnosti i Direktivu o promovisanju obnovljivih izvora energije. 

Foto: Bigstockphoto/Bakusova
  • 62
  • 2
  • 0

Evropski parlament usvojio je tri zakonodavna akta - Uredbu o upravljanju energetskom unijom, Direktivu o energetskoj efikasnosti i Direktivu o promovisanju obnovljivih izvora energije. 

Novi zakonodavni paket postavlja zahtevne ciljeve pred države članice, s obzirom na to da indikativni cilj, koji podupire EU politiku "Energetske efikasnosti na prvom mestu“, nameće obavezu dostizanja najmanje 32,5 % energetske efikasnosti na EU nivou do 2030. godine. Kako bi se ostvario ovaj cilj, države članice moraju postići nove uštede počevši od 1. januara 2021. pa do 31. decembra 2030. i to od 0,8 % godišnje krajnje potrošnje energije prema proseku za poslednje tri godine pre 1. januara 2019. Prema novim pravilima najmanje 32,5% energetske potrošnje u EU-u do 2030. godine mora biti iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vetar. Države članice takođe moraju da osiguraju da najmanje 14% goriva u sektoru prometa dolazi iz obnovljivih izvora.

Energetsku efikasnost treba povećati i olakšati domaćinstvima da samostalno stvaraju, spremaju i troše zelenu energiju. Prema novim pravilima građani i preduzeća uštedeće na potrošnji, a osim manjih računa za struju, doprineće smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.


Tagovi

Energetska efikasnost Čista energija Obnovljiva energija Evropski parlament


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.