Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 18.09.2021. 16:30

EU jača vodeću poziciju u globalnoj trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima

Poljoprivredno-prehrambena trgovina EU, dosegla je ukupnu vrijednost od 306 milijardi eura, odnosno, 184 milijardi eura se odnosi na izvoz, a 122 mlrd. € uvoz.

Foto: Depositphotos/kaetana
  • 135
  • 21
  • 0

Prošla je, 2020. godina potvrdila vodeću poziciju Europske unije kada je riječ o globalnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Govorimo li o uvozu, EU je treći najveći uvoznik nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine, pokazalo je izvješće EK. 

Poljoprivredno-prehrambena trgovina EU, dosegla je ukupnu vrijednost od 306 milijardi eura, odnosno, 184 mlrd. € se odnosi na izvoz, a 122 mlrd. € na uvoz. Obje vrijednosti predstavljaju blagi rast od 1,4 odnosno 0,5 posto u odnosu na 2019.

U cjelokupnom izvozu zastupljena je s 9, a u uvozu 7 posto. 

Međunarodna trgovina odigrala je ključnu ulogu u ublažavanju, kako ga u izvješću nazivaju, razornog ekonomskog utjecaja pandemije Covid-19 i pokazala se kao ključni alat za povećanje otpornosti. 

Odnos uvoza i izvoza

Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu, kaže kako je promicanje otvorene i poštene trgovine politički prioritet Europske komisije koji uvelike koristi našim farmerima. "Uspjeh je jasno povezan sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, koja podržava konkurentnost i inovacije, kao i s izvrsnom reputacijom naših proizvoda kao sigurnih, održivo proizvedenih, hranjivih i visoke kvalitete", izjavio je Wojciechowski.  

Važna uloga svinjskog mesa i pšenice

EU izvozi široku paletu proizvoda iz svih dijelova lanca vrijednosti što pokazuje konkurentnost ovog sektora EU-a u različitim klasama, od roba do visoko prerađenih proizvoda prehrambene industrije. S druge strane, uvozom EU-a očito dominiraju osnovna hrana za ljudsku upotrebu te stočna hrana, što predstavlja oko 75 posto ukupnog uvoza.

Gledajući kategorije proizvoda, izvoz svinjskog mesa i pšenice snažno je pridonio povećanju ukupnog izvoza ove vrste proizvoda. Rast uvoza uglavnom je potaknut povećanjem vrijednosti uvoza uljarica, masnih kiselina i voska, palminog ulja, voća i soje.

Kina, Švicarska, Bliski Istok te zemlje Sjeverna Afrike bile su glavna odredišta u kojima je izvoz rastao dok je njegova  vrijednost najviše pala u SAD, Tursku, Singapur i Japan. Kada je riječ o uvozu, onaj u Kanadu je značajno porastao, a najviše opao onaj iz Velike Britanije, Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Prošle je godine Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je najvažniji partner EU-a u poljoprivredno-prehrambenoj trgovini, s udjelom od 23 posto u ukupnom izvozu te 13 posot u ukupnom uvozu.


Tagovi

EU trgovina Uvoz Izvoz Poljoprivredno prehrambeni proizvodi Janusz Wojciechowski Rast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)