Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 14.10.2016. 12:00

EU komisija: Nema povratka na staro!

Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU održanog u ponedjeljak raspravljene su teme vezane uz poljoprivrednu i ribarstvenu politiku.

Foto: bigstockphoto.com, Paha_L
  • 2.274
  • 113
  • 0

Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU održanog u ponedjeljak raspravljene su teme vezane uz poljoprivrednu i ribarstvenu politiku.

Raspravljalo se o tzv. Omnibus uredbi kojom se predviđaju izmjene 15 uredbi koje se odnose na višegodišnje programe u različitim područjima EU zakonodavstva, a u dijelu poljoprivrede mijenja se pet važnih uredbi vezanih uz Zajedničku poljoprivrednu politiku. Uvodno je bila raspravljena točka u vezi ribolovnih mogućnosti na Baltiku.

Na Vijeću se razgovaralo i o stanju na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Slovačka, koja trenutno predsjeda Vijećem, je izvijestila da u nekim sektorima postoje signali oporavka, no da su u pojedinim sektorima još uvijek prisutni problemi uzrokovani niskim cijenama ili poremećajima u lancu opskrbe. Poljska je izrazila potrebu političke rasprave o zadržavanju proizvodnih kvota u sektoru šećera kao i apel za pomoć zbog pojave afričke svinjske kuge.

Neki sektori bilježe oporavak

Europska komisija koju je predstavljao povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan podsjetila je da je doneseno nekoliko paketa pomoći za sektore mlijeka, svinjskog mesa, voća i povrća, te da postoje signali oporavka, ali još uvijek treba imati na umu osjetljivost tih sektora.

Oporavak bilježi sektor mlijeka zbog smanjenja proizvodnje, a došlo je i do povećanja otkupnih cijena mlijeka za oko 3% u kolovozu. Uz to je porastao i izvoz u Kinu. Shemu dobrovoljnog ograničavanja proizvodnje mlijeka države članice iskoristile su u opsegu od 98,9% što ukazuje na važnost ciljanih programa promocije za potporu stočarstva radi izvoza u treće zemlje. Povjerenik Hogan bio je u nekoliko misija u trećim zemljama s ciljem otvaranja tih tržišta za europske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Nema povratka na staro - kvote se ukidaju

Kao odgovor na prijedlog Poljske, Hogan je podsjetio da šećerne kvote prestaju 30. rujna 2017. jer je to dogovoreno još 2013. i da definitivno nema povratka na stari sustav. Sektor proizvodnje šećera je restrukturiran uz znatna ulaganja, a na raspolaganju će ostati određeni mehanizmi zaštite poput privatnog skladištenja, ugovornih obaveza i carina. Komisija je svjesna opasnosti osciliranja cijena šećera nakon ukidanja kvota te će pratiti stanje na tržištu.

Opasnosti liberalizacije tržišta šećera

Ministar Davor Romić istaknuo je da Hrvatska smatra kako je unatoč nekim pozitivnim pokazateljima koji su prezentirani, stanje na tržištu i dalje ozbiljno i tek se treba vidjeti učinak mjera koje su uvedene najnovijim paketom. U sektoru mlijeka interventne mjere su donijele tek privremeno olakšanje, ali je pitanje što će se dogoditi kada se te količine vrate na tržište. Hrvatska dijeli zabrinutost u vezi budućnosti tržišta šećera. S obzirom na trenutno stanje na tržištu, rizici na koje ukazuje Poljska su realni. Ukidanje dosadašnjeg sustava proizvodnog ograničenja i potpuna liberalizacija tržišta šećera u budućnosti je vrlo ozbiljno pitanje. Iz tog razloga smatra se da je potrebno dobro razmotriti sve potencijalne učinke koje će proizvesti ukidanje kvotnog sustava.

Na Vijeću je također bilo riječi i o prijedlogu izmjena Delegirane uredbe (EU) br. 639/2014 vezano uz greening. 18 zemalja uključujući i Hrvatsku izrazilo negodovanje nacrtom prijedloga izmjene predstavljene u srpnju jer smatraju da predložene izmjene ne idu u smjeru pojednostavljenja primjene Uredbe i ne ispunjavaju cilj.

Ozelenjavanje nije pojednostavljeno?

Sporne odredbe uključuju uvođenje zabrane upotrebe sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama (površina na ugaru, međuusjevi, usjevi koji vežu dušik), produljenje minimalnog ugara za 6 do 9 mjeseci i uvođenje obveznog razdoblja od 10 tjedana za međuusjeve.

Komisija razumije prijedlog 18 država članica te uvažava dio prijedloga poput odgađanja pune primjene do 1. siječnja 2018. godine. Komisija povlači zahtjev za ugar i zadržava status quo te smanjuje predloženi rok za međuusjeve s 10 na 8 tjedana. Međutim, Komisija i dalje podržava načelo zabrane pesticida, ali je spremna razmotriti kontrolni mehanizam da se sustav pojednostavni. Vijeće je primilo na znanje raspravu na ovu temu i najavilo detaljniju raspravu na Posebnom odboru za poljoprivredu.

Foto: bigstockphoto.com, Paha_L


Tagovi

Ozelenjavanje Phil Hogan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]