Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istražni odbor
  • 29.06.2020. 07:30

EU osniva istražni odbor za ispitivanje kršenja pravila u transportu živih životinja

Novi istražni odbor trebao bi istražiti kršenja zakona Europske unije o zaštiti životinja tokom prijevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njenih granica, uključujući zračni, drumski, željeznički i morski transport.

Foto: Depositphotos/jackq
  • 64
  • 9
  • 0

Tokom transporta, stoka u kamionima i brodovima često ima loše uslove zbog čega ugine od žeđi, gladi, prenatrpanosti, fekalija. Stoga su zastupnici Europskog parlamenta odlučili da je vrijeme takvoj paksi stati na kraj. Naime, u planu je osnovati istražni odbor koji će ispitati navodna kršenja pravila EU o dobrobiti životinja tokom prijevoza unutar i izvan EU-a.

Zadaci novog istražnog odbora

Novi istražni odbor trebao bi istražiti kršenja zakona Europske unije o zaštiti životinja tokom prijevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njenih granica, uključujući zračni, drumski, željeznički i morski transport. Fokusirati će se na to kako države članice sprovode zakone i primjenjuje li ih Komisija pravilno, stoji u priopćenju.

Odbor će razmotriti navodni propust Europske komisije i istražiti postupa li u skladu s dokazima ozbiljnog i sistematskog kršenja propisa EU o premještanju živih životinja preko EU-a u treće zemlje. Istražiti će i sumnju u nedostatku sprovođenja o nadoknadi prostora za prevoženu stoku, o njihovoj ishrani i hidrataciji, ali i stelji te sistemu temperature i ventilacije tokom prijevoza.

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunija prkosi EU?

Budući članovi odbora mogli bi ispitati kako Komisija i države članice osiguravaju poštovanje EU pravila o postupanju s prevezenim životinjama, na dugim putovanjima, sprječavanju kašnjenja i prijevozu nepodobnih i životinja koje još nisu odrasle. 

Istražni odbor trebao bi se sastojati od 30 zastupnika Europskog parlamenta. U kasnijoj će fazi biti priopćena njihova imena te objavljena na plenarnom zasjedanju, a odbor mora podnijeti svoj konačni izvještaj u roku od 12 mjeseci od uspostave. 

Aktivisti traže potpunu zabranu prijevoza živih životinja

Loše prakse kod prijevoza životinja se sve češće događaju. Podsjećamo, da je brod Neameh koji je isplovio iz Kolumbije s oko 4.000 grla stoke sredinom ovog mjeseca zaustavila španska policija i carinici u pratnji ratne mornarice kako bi istražili krijumčare li kokain. Da bi uopće pretražili plovilo, morali su koristiti aparate za disanje jer su uslovi na brodu bili nepodnošljivi. Mnoge životinje su ležale danima uginule na hrpama izmeta, trule hrane i urina. Takođe i Rumunija je poznata po lošim uslovima za životinje tokom transporta jer ih prevoze i po najvećim žegama.

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Aktivisti za prava životinja ističu da ono što se događa u ovoj vrsti transporta podsjeća na filmove strave i užasa - od grubog ukrcavanja korištenjem elektrošokera, intenzivne patnje prilikom transporta do rezanja vratova u klaonicama. Stoga su od Europske komisije zatražili potpunu zabranu prijevoza živih životinja.


Tagovi

Europski parlament Europska komisija Europska unija Transport životinja Prijevoz živih životinja Novi odbor Dobrobit


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete