Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 20.04.2018. 20:00

EU planira da smanji količinu bačene hrane za 50% do 2030. godine

Države članice će do 2025. godine morati da recikliraju najmanje 55% komunalnog otpada, do 2030. najmanje 60%, a do 2035. godine 65% komunalnog otpada.

Foto: Flickr/jbloom
  • 114
  • 5
  • 0

Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su nova EU pravila sa pravno obvezujućim ciljevima za recikliranje otpada i smanjenje odlaganja otpada sa fiksnim rokovima za države članice. Zakonodavni paket o kružnoj ekonomiji uključuje izmenu direktive o otpadu, direktive o odlagalištima otpada, direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu, direktive o otpadnim vozilima, baterijama i akumulatorima, kao i o otpadnoj električnoj i elektronskoj opremi.

Države članice će do 2025. godine morati da recikliraju najmanje 55% komunalnog otpada, do 2030. najmanje 60%, a do 2035. godine 65% komunalnog otpada. Kada je reč o odlaganju otpada na odlagalištima, države članice moraju da ispune cilj od 10% do 2035. godine.

Povećanje postotka recikliranja

Cilj izmene ovih direktiva je povećanje postotka recikliranja i ponovna upotreba materijala. Navosi se da je odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu važno za dobijanje sekundarnih sirovina. Ugrađene su i preventivne mere u ovaj paket - uklanjanje opasnih materija i dekontaminacija otpada pre recikliranja, sa posebnim naglaskom na zasebnom prikupljanju biootpada za kompostane ili biogas postrojenja, jer se prilikom njegova bacanja kontaminiraju sve ostale vrste otpada.  U sveobuhvatnom paketu o otpadu uvrštene su i preventivne mere za smanjenje bacanja hrane i otpada u moru.

Uvedena definicija bacanja hrane

Po prvi put je u EU zakonodavstvu uvedena definicija bacanja hrane, ali će metod računa za dostizanje ciljeva biti delegiran posebnim aktom. Teži se da se smanji količinu bačene hrane za 50% do 2030. godine. Takođe, države članice bi trebalo da definišu ključne izvore otpada u moru i da rade na njegovoj prevenciji bez određenog zadanog roka. Komisija već sada priprema dodatne akte.

Ovim paketom su definisani i minimalni zahtevi za produženu odgovornost proizvođača. Oni će morati da snose odgovornost za upravljanje svim fazama otpada pri proizvodnji svojih proizvoda. U tu svrhu moraće da plate finansijski doprinos. Osim toga, u zakonodavstvo Unije uvedeni su i obavezni programi proširene odgovornosti proizvođača za svu ambalažu.

Glasanjem u Evropskom parlamentu je formalno usvojen konačni sporazum s Većem. Države članice moraju da prenesu izmenjene direktive u nacionalno zakonodavstvo u roku od 24 meseca nakon stupanja na snagu.


Tagovi

Otpad Bacanje hrane


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.