Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplin
  • 09.01.2020. 07:30

EU planira veliko povećanje proizvodnje bioplina - imamo li dovoljno zemlje?

Europska unija planira povećati proizvodnju bioplina, biometana i "zelenog" vodika za najmanje 1.000% do 2050. godine, ali je povećanje upitno zbog održivosti okoliša i ograničenosti zemlje.

Foto: Pixabay/Gerald Krieseler
  • 736
  • 230
  • 0

"Obnovljivi plinovi već danas predstavljaju oko 7% bruto potrošnje energije u Europskoj uniji", rekao je Antonio Lopez – Nicolas, zamjenik Odjela za energetiku Europske komisije, piše euractiv.

"Prema dugoročnim planovima EU, obnovljivi plinovi bi trebali dosegnuti između 50 i 62,5% današnje bruto potrošnje u Europi", ukazao je Lopez-Nicolas.

Radi se o velikom povećanju sa 17 milijuna tona na 200 do 250 milijuna tona obnovljivih plinova, što je skok od 1.370%.

"Koliko god impresivno zvučalo, stići do te brojke nije nemoguće", kaže Lopez-Nicolas, a EU ne počinje ispočetka nego nastavlja s ciljevima o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, donesenim prije nešto više od godinu dana, koji će olakšati unos obnovljivih plinova u sektore poput prometa i proizvodnje toplinske energije.

Zeleni skeptični

Međutim, povećana proizvodnja bioplinova postavlja pitanja održivosti okoliša stoga su i Zeleni (Greens-European Free Alliance) uključeni u raspravu.

"Priznajemo ulogu koju obnovljivi plinovi, bioplin ili "zeleni" vodik - moraju igrati u svijetu", rekla je Jutta Paulus, njemačka političarka u Europskom parlamentu govoreći da ta stranka u ovoj fazi nerado podržava bioplinove.

"Zemlja dostupna za proizvodnju više bioplina ili biometana je ograničena", istaknula je Paulus. Stvaranje "zelenog" vodika elektrolizom vode iz energije vjetra i sunca još uvijek nije poželjna opcija jer dolazi do gubitaka energije, dodala je, ukazujući na gubitke između 20 i 30% s trenutnim elektrolizatorima.

"Uštedimo te dragocjene obnovljive izvore energije i bioplin za primjene u teškim industrijama, transportima na duge udaljenosti, zrakoplovstvu i brodarstvu gdje elektrifikacija nije moguća u kratkom roku", rekla je Paulus.

Upozorila je i na "zeleni" vodik koji bi mogao uzrokovati veću emisiju globalnog zagrijavanja.

Ipak, postoji kompromis

"Bioplin neće biti spasitelj industrije fosilnih goriva", rekla je Pekka Pesonen, generalna tajnica Copa-Cogeca, ukazujući na "kompromis" između zemljišta koje se koristi za poljoprivredu i ono za proizvodnju biomase.

Kaže da proizvodnja biomase može poljoprivrednicima pružiti dodatan izvor prihoda te će ostati lokaliziran, a uglavnom će biti nadopuna obnovljivoj električnoj energiji iz vjetra i sunca.

Ipak, očekuje se da će proizvodnja obnovljivih plinova - bioplina, biometana i vodika značajno rasti u narednim desetljećima, prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA).


Tagovi

Europska unija Bioplin Biomasa Obnovljivi izvori energije Antonio Lopez-Nicolas Zeleni Jutta Paulus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]