Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda u poljoprivredi
  • 07.12.2019. 11:00

EU postavlja minimalne zahteve za ponovnu upotrebu vode u poljoprivredi?

Trenutno je praksa ponovne upotrebe vode uspostavljena u samo nekoliko država članica i deluje znatno ispod svog potencijala.

Foto: Pixabay/feraugustodesign
  • 138
  • 5
  • 0

Nova pravila, koja je Komisija predložila u maju 2018., postaviće usklađene minimalne zahteve kvaliteta vode za sigurnu ponovnu upotrebu pročišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje u poljoprivredi.

"Ovim privremenim sporazumom opremamo EU snažnim alatom za rešavanje nekih izazova koje postavljaju klimatske promene. Zajedno sa merama za uštedu vode i delotvornošću, upotreba reciklirane vode u poljoprivrednom sektoru može igrati važnu ulogu u rešavanju vodnog stresa i suše, istovremeno u potpunosti garantujući sigurnost naših građana", rekao je Virginijus Sinkevičius, komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Dalje pročišćavanje voda za nove parametre kvaliteta

Trenutno je praksa ponovne upotrebe vode uspostavljena u samo nekoliko država članica i deluje znatno ispod svog potencijala. Novodogovorena pravila olakšaće i podstaći primenu ove korisne prakse koja poljoprivrednicima u EU može da osigura predvidljivije snabdevanje čistom vodom i pomoći im da se prilagode klimatskim promenama i ublaži njen uticaj. Postavljanjem minimalnih zahteva, nova pravila osiguraće pouzdanost prakse i povećati poverenje građana u poljoprivredne proizvode na unutrašnjem tržištu EU. Ovaj usklađeni pristup takođe će olakšati nesmetano funkcionisanje unutrašnjeg tržišta poljoprivrednih proizvoda i stvoriti nove poslovne mogućnosti za operatere.

Prema novom zakonodavstvu, obrađene gradske otpadne vode, koje su već podvrgnute određenim postupcima prema pravilima Direktive o obradi komunalne otpadne vode, podvrgnuće se daljem pročišćavanju kako bi se udovoljilo novim minimalnim parametrima kvaliteta i tako postale pogodne za upotrebu u poljoprivredi.

Privremeni sporazum sada moraju službeno da odobre Evropski parlament i Veće EU. Nakon odobrenja, Uredba će biti objavljena u Službenom listu Evropske unije i stupila bi na snagu 20 dana kasnije.


Tagovi

Pročišćena voda Navodnjavanje Poljoprivreda Otpadne vode Ponovna upotreba vode


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!