Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetski inženjering
  • 08.05.2021. 18:00

EU preispituje pravila za genetski modificirane usjeve

Na temelju dostupnih podataka i rezultata studije, EK je zaključila da postoji znanstvena osnova za pokretanje ciljane politike za biljke dobivene određenim genomskim tehnikama.

Foto: Depositphotos/Matic.Sandra
  • 188
  • 98
  • 0

Nova studija Europske komisije (EK) zaključila je da je trenutni pravni okvir koji regulira nove genomske tehnike (NGT) nedovoljan i ukazala da bi trebalo razmotriti nove instrumente politike kako bi se iskoristile prednosti ove tehnologije, piše euractiv.

Naime, Vijeće EU zatražilo je prije godinu dana dugo očekivanu studiju, objavljenu prošlog tjedna kako bi se razjasnila situacija nakon kontroverzne presude Europskog suda pravde (ECJ) 2018. da bi organizmi dobiveni NGT-ima u načelu trebali spadati u GMO direktivu.

Iako studija ne dovodi u pitanje pravnu presudu, zaključuje da razvoj biotehnologije, u kombinaciji s nedostatkom definicija ključnih pojmova, i dalje dovodi do dvosmislenosti u tumačenju nekih koncepata, što potencijalno dovodi do regulatorne nesigurnosti. Također navodi da postoje "jake indicije" da sadašnje zakonodavstvo "nije prikladno za neke NGT-ove i njihove proizvode te da ga treba prilagoditi znanstvenom i tehnološkom napretku.

"Na temelju dostupnih podataka i rezultata studije, Komisija je zaključila da postoje dokazi i znanstvena osnova za pokretanje ciljanih aktivnosti za uzgoj biljaka dobivenih određenim genomskih tehnikama kao što su mutageneza i cisgeneza", napisao je potpredsjednik EK, Maroš Šefčovič u pismu upućenom portugalskom predsjedništvu.

Kao nastavak ove studije, namjerava se provesti procjena učinka s ciljem novih prijedloga usmjerenih na odabrane NGT-ove. "Da bi to učinila, izvršna vlast EU-a namjerava nastaviti razvijati potrebna znanstvena znanja", rekao je Šefčovič, dodajući da bi svaka daljnja politička akcija trebala imati za cilj omogućiti takvim proizvodima doprinos održivosti u skladu s ciljevima europske revizije.

"To ne bi trebalo biti zamišljeno kao poziv na reviziju cjelokupnog postojećeg GMO okvira", naglasio je dodavši kako će fokus biti samo na određenim tehnikama s određenim profilom rizika. "Ne bismo trebali nužno razgovarati o novim GMO-ovima kada govorimo o NGT-ima jer su ove tehnike i njihovi proizvodi koje bismo željeli proučavati vrlo slični konvencionalnim", zaključio je.

Pojedinci pozdravljaju odluku, a Zeleni se protive

Portugalska ministrica poljoprivrede, Maria do Céu Antunes tvrdi da uređivanje gena nije priorite njihovog predsjedanja Parlamentom. "Vjerujemo da su ove genomske tehnike i biotehnologija vrlo važne za budućnost, ali je bitno i da se zakonodavstvo ažurira i uskladi način na koji one mogu koristiti", poručila je.

Europska organizacija sjemenske industrije Euroseeds poručuje da je studija pružila priliku Europi mogućnost da svoje više od 20 godina staro zakonodavstvo uskladi sa znanstvenim napretkom. 

Predsjedavajući poljoprivrednog odbora Europskog parlamenta, Norbert Lins, pozdravio je predloženi otvoreni dijalog s građanima i državama članicama o NGT-ima, komentirajući da bi ciljevi Zelenog plana trebali ići ruku pod ruku s tehnološkim inovacijama.

Međutim, udruga Greenpeace upozorava da Komisija na ovaj način otvara vrata za novi GMO. Prema Kevinu Stairsu, savjetniku iz ove udruge, izvršne i nacionalne vlade EU moraju poštivati ​​načelo predostrožnosti i odluku Europskog suda pravde. "GMO pod drugim nazivom i dalje je GMO i prema njemu se mora postupati sukladno zakonu", rekao je.

Isto tako, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, Martin Häusling, naglasio je da je novi genetski inženjering i dalje genetski inženjering i da bi trebao podlijegati istim pravilima kao i svi drugi procesi. "Ne treba nam novi zakon o njemu. Stroga pravila o odobrenju, sljedivosti u označavanju moraju se i dalje primjenjivati ​​na sve GM biljke”, naglasio je.

S njim se složila i njegova kolegica, Eleonora Evi koja je nedavno upozorila da EU mora nastaviti označavati svu GM hranu bez obzira na tehnologiju koja se koristi za proizvodnju. Pozvala se na anketu kojom se ispitalo mišljenje građana EU, a koju su naručili Zeleni. Ispitivanje je pokazalo da 86 posto Europljana koji su čuli za genetski modificirane usjeve žele da hrana proizvedena od njih bude označena kao takva.

Mreža za zaštitu okoliša Friends of Earth Europe (FOE) optužila je Komisiju da je popustila biotehnološkoj industriji. "Predlažu ukidanje dugogodišnjih načela predostrožnosti, dopuštanjem novih GM usjeva na naša polja bez sigurnosnih testova", komentirao je Mute Schimpf, pregovarač za hranu i poljoprivredu te mreže.


Tagovi

GMO Europska komisija Označavanje hrane Genetski inženjering GMO NGT


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]