Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna prognoza
  • 11.12.2019. 19:00

EU prognoza: Afrička svinjska kuga i dalje će uticati na globalno tržište mesa

Očekuje se da će se godišnja potrošnja mesa u EU smanjiti za kilogram po glavi stanovnika, da bi dostigla 68,6 kg po glavi stanovnika 2030. godine. Šta je još objavila Evropska komisija, saznajte u nastavku.

Foto: Karolina Rastija
  • 222
  • 11
  • 0

Očekuje se da će proizvodnja mleka u EU rasti, dok će potražnja za živinom u EU konstantno da raste od 2019. do 2030. godine, objavila je u izveštaju Evropska komisija

Doći će do rasta proizvodnje mleka?

Između 2019. i 2030. godine, zahtevi za održivošću dovešće do umerenog rasta proizvodnje mleka u EU, na 179 miliona tona u 2030. (upoređujući s 168 miliona tona u 2019.). Sektor će verovatno prilagoditi svoje poljoprivredne prakse kako bi povećao produktivnost uz smanjenje stada (očekivano 1,4 miliona krava), omogućujući smanjenje štetnih emisija. Uprkos tome, očekuje se da će EU ostati vodeći svetski isporučilac mlečnih proizvoda.

Očekuje se i da će veliki deo rasta proizvodnje mleka u EU ići prema preradi sira (24%) zbog stalne globalne potražnje i sve veće domaće industrijske upotrebe. Proizvodnja sira trebala bi da poraste s 10,8 miliona tona u 2019. godini na 11,5 miliona tona u 2030. godini.

Potrošnja konzumnog mleka u EU u srednjoročnom razdoblju trebala bi opadati, dok bi potražnja za maslacem mogla i dalje rasti. Kao odgovor na ovaj zahtev, predviđa se porast proizvodnje maslaca u EU s 2,5 miliona tona na 2,7 miliona tona.

Očekuje se smanjenje potrošnje mesa po glavi stanovnika

Nedavna epidemija afričke svinjske kuge ima snažan uticaj na globalno tržište mesa. U kratkom roku pokrenuće EU izvoz u Kinu za sve vrste mesa, posebno za svinjetinu. Očekuje se da će to uneti nesigurnost u vezi s dugoročnim globalnim obrascima snabdevanjem i trgovine. Osim toga, uz manju dostupnost svinjetine na tržištu EU, to bi moglo dovesti do promena u navikama potrošača.

Vođeni društvenim zahtevima, uključujući socijalna, etička, zdravstvena i ekološka pitanja, očekuje se da će se godišnja potrošnja mesa u EU smanjiti za kilogram po glavi stanovnika, da bi dostigla 68,6 kg po glavi stanovnika 2030. godine. Potrošnja u sektoru goveđeg mesa smanjiće se s 10,8 kg po stanovniku u 2019. na 10 kg u 2030. To će se odraziti na projektovani pad proizvodnje govedine od 9,4%, uprkos malom povećanju cena tog mesa do 2030.

Suprotno tome, predviđa se da će potražnja za živinom u EU neprekidno da raste između 2019. i 2030. Proizvodnja u EU mogla bi dostići 16,5 miliona tona do 2030., uz potrošnju od 26,6 kg po glavi stanovnika do 2030. i stalnu snažnu globalnu potražnju.

Rast globalne potražnje za svinjetom mogao bi da rezultira kratkoročnim povećanjem proizvodnje svinjskog mesa u EU i višim cenama. Potom bi moglo dovesti do snažnijeg pada potrošnje u EU od planiranog. Međutim, kad se azijsko tržište mesa oporavi, očekuje se da će proizvodnja u EU snažno pasti, zajedno s cenama.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Afrička svinjska kuga Stočarstvo Proizvodnja mleka Prerada sira Potražnja živine


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)