Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna prognoza
  • 11.12.2019. 18:00

EU prognoza: Afrička svinjska kuga i dalje će utjecati na globalno tržište mesa

Očekuje se da će se godišnja potrošnja mesa u EU smanjiti za 1 kg po glavi stanovnika, da bi dosegla 68,6 kg po glavi stanovnika 2030. godine. Što je još objavila Europska komisija, saznajte u nastavku.

Foto: Karolina Rastija
  • 441
  • 37
  • 0

Očekuje se da će proizvodnja mlijeka u EU rasti, dok će potražnja za peradi u EU kontinuirano rasti tijekom prognoziranog razdoblja, odnosno od 2019. do 2030. godine, objavila je u izvješću Europska komisija

Doći će do rasta proizvodnje mlijeka?

Između 2019. i 2030. godine, zahtjevi za održivošću dovest će do umjerenog rasta proizvodnje mlijeka u EU, na 179 milijuna tona u 2030. (u usporedbi s 168 milijuna tona u 2019.). Sektor će vjerojatno prilagoditi svoje poljoprivredne prakse kako bi povećao produktivnost uz smanjenje stada (očekivano 1,4 milijuna krava), omogućujući smanjenje štetnih emisija. Unatoč tome, očekuje se da će EU ostati vodeći svjetski isporučitelj mliječnih proizvoda.

Očekuje se i da će veliki udio rasta proizvodnje mlijeka u EU ići prema preradi sira (24%) zbog stalne globalne potražnje i sve veće domaće industrijske upotrebe. Proizvodnja sira trebala bi porasti s 10,8 milijuna tona u 2019. godini na 11,5 milijuna tona u 2030. godini.

Potrošnja konzumnog mlijeka u EU u srednjoročnom razdoblju trebala bi opadati, dok bi potražnja za maslacem mogla i dalje rasti. Kao odgovor na ovaj zahtjev, predviđa se porast proizvodnje maslaca u EU s 2,5 milijuna tona na 2,7 milijuna tona.

Očekuje se smanjenje potrošnje mesa po glavi stanovnika

Nedavna epidemija afričke svinjske kuge ima snažan utjecaj na globalno tržište mesa. U kratkom roku pokrenut će EU izvoz u Kinu za sve vrste mesa, posebice za svinjetinu. Očekuje se da će to unijeti nesigurnosti u vezi s dugoročnim globalnim obrascima opskrbe i trgovine. Osim toga, uz manju dostupnost svinjetine na tržištu EU, to bi moglo dovesti do promjena u navikama potrošača.

Vođeni društvenim zahtjevima, uključujući socijalna, etička, zdravstvena i okolišna pitanja, očekuje se da će se godišnja potrošnja mesa u EU smanjiti za 1 kg po glavi stanovnika, da bi dosegla 68,6 kg po glavi stanovnika 2030. godine. Potrošnja u sektoru goveđeg mesa smanjit će se s 10,8 kg po stanovniku u 2019. na 10 kg u 2030. To će se odraziti na projicirani pad proizvodnje govedine od 9,4% u prognoziranom razdoblju, unatoč malom povećanju cijena tog mesa do 2030.

Suprotno tome, predviđa se da će potražnja za peradi u EU neprekidno rasti između 2019. i 2030. Proizvodnja u EU mogla bi doseći 16,5 milijuna tona do 2030., uz potrošnju od 26,6 kg po glavi stanovnika do 2030. i stalnu snažnu globalnu potražnju.

Porast globalne potražnje za svinjetom mogao bi rezultirati kratkoročnim povećanjem proizvodnje svinjskog mesa u EU i višim cijenama. Potonje bi moglo dovesti do snažnijeg pada potrošnje u EU od planiranog. Međutim, kad se azijsko tržište mesa oporavi, očekuje se da će proizvodnja u EU snažno pasti, zajedno s cijenama.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Afrička svinjska kuga Stočarstvo Proizvodnja mlijeka Prerada sira Potražnja peradi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]