Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 30.12.2021. 18:00

Europa se suočava s najvećom epidemijom ptičje gripe?

Nema kraja na vidiku - pogođene zemlje se protežu od Finske do Farskih otoka i Irske, od Rusije do Portugala, kažu u njemačkom Federalnom istraživačkom institutu za zdravlje životinja.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 194
  • 50
  • 0

Europa doživljava najgoru epidemiju ptičje gripe, a novi slučajevi se otkrivaju svakodnevno, kažu u njemačkom Federalnom istraživačkom institutu za zdravlje životinja "Institut Friedrich Loeffler" (FLI). 

Samo u Njemačkoj su od početka listopada do 29. prosinca zabilježene 394 infekcije divljih ptica, uključujući patke, guske, labudove i galebove. Slučajevi su otkriveni prvenstveno duž obale. Zabilježeno je 46 infekcija na tamošnjim peradarskim farmama.

"Trenutno doživljavamo najjaču epidemiju ptičje gripe ikada u Njemačkoj i Europi", za dpa su izjavili u navedenom institutu. 

U istom vremenskom razdoblju širom Europe bolest se brzo širi. Naime, FLI podaci su pokazali 675 infekcija kod divljih ptica i 534 među stokom. Svakodnevno se prijavljuju novi slučajevi u Ujedinjenoj Kraljevini, Francuskoj, Češkoj, ali i diljem svijeta. 

"Nema kraja na vidiku - pogođene zemlje se protežu od Finske do Farskih otoka i Irske, od Rusije do Portugala", tvrde. Dodatni su slučajevi ove godine zabilježeni kod sisavaca, kao što su lisice u Nizozemskoj i Finskoj, sivi tuljani u Švedskoj, lučki tuljani u Njemačkoj i vidre u Finskoj.

Zaraza virusom H5N1 je prvi put ove godine otkrivena i u Sloveniji na farmi domaće peradi u Slovenskoj Bistrici. Na osnovu povećanog uginuća, veterinar je posumnjao na ovu zarazu i prijavio slučaj. Iz Uprave Republike Slovenije za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja u ponedjeljak su objavili da provode mjere u skladu sa zakonom.

Prije samo tjedan dana u Velikoj Britaniji je ubijeno pola milijuna jediniki. Ondje je potvrđeno preko 60 slučajeva širom zemlje od početka studenog, a stručnjaci tvrde da se ta zemlja suočava s najvećom epidemijom ptičje gripe u povijesti.

I kod nas su na snazi stroge mjere zaštite od influence ptica, a nedavno je zbog potvrđene ptičje gripe usmrćena sva perad na zaraženom gospodarstvu u Sisačko-moslavačkoj županiji. 


Tagovi

Slovenija Ptičja gripa Zaraza H5N1 Infekcija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]