Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapljena pesticida
  • 19.07.2018. 13:20

Europol zaplijenio 360 tona ilegalnih ili krivotvorenih pesticida, dio otkriven i u Hrvatskoj!

Istraživanje pokazuje da se svake godine, diljem EU, izgubi 1,3 milijardi eura zbog krivotvorenih pesticida. To je samo ekonomski trošak - potencijalno štetni učinci koje krivotvoreni pesticidi mogu imati na prehrambeni lanac, a time i zdravlje i sigurnost potrošača, izuzetno su zabrinjavajući.

Foto: Bigstockphoto/Andrey Rafael
  • 1.470
  • 108
  • 0

Oko 360 tona ilegalnih ili krivotvorenih pesticida zaplijenjeno je kao rezultat operacije Silver Axe III, godišnje operacije koju koordinira Europol uz potporu Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Najveća je to dosad zapljena krivotvorenih pesticida, izvijestio je Europol

U sklopu operacije koja je trajala 20 dana, provodile su se provjere u 27 zemalja: Australija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Nizozemska i Italija, izvijestio je Europol. 

Pesticidi su, navode u priopćenju, jedni od najsuvremenijih proizvoda na svijetu koji se mogu koristiti i s kojima se može trgovati u EU isključivo ako su dokazano sigurni te kao takvi odobreni. Operacija Silver Axe usredotočuje se na prodaju i stavljanje na tržište (uvoz) krivotvorenih pesticida, uključujući i povrede prava intelektualnog vlasništva kao što su zaštitni znakovi, patenti i autorska prava.

"Niz nedavnih izvješća pokazao je rastuću prijetnju od krivotvorenih i ilegalnih pesticida: u EU se procjenjuje da čine gotovo 14% tržišta. To nije samo problem za tvrtke čiji se proizvodi krivotvoreni, već značajnije predstavljaju rizik za zdravlje i okoliš jer one ne podliježu nikakvim rigoroznim sigurnosnim testovima ili propisima kao odobreni pesticidi", rekao je Graeme Taylor, direktor odnosa s javnošću Europske udruge za zaštitu bilja.

Paul Maier, ravnatelj Opservatorija EUIPO-a o kršenju prava intelektualnog vlasništva, dodao je: "Istraživanje EUIPO-a pokazuje da se svake godine, diljem EU, izgubi 1,3 milijardi eura zbog krivotvorenih pesticida. To je samo ekonomski trošak - potencijalno štetni učinci koje krivotvoreni pesticidi mogu imati na prehrambeni lanac, a time i zdravlje i sigurnost potrošača, izuzetno su zabrinjavajući".

Wil van Gemert, zamjenik izvršnog direktora Europola, naglasio je da policija diljem Europe i dalje radi na otkrivanju i zaplijeni krivotvorenih pesticida. "Zapremina opasnih tvari zaplijenjenih ove godine važan je korak u zaustavljanju potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržištu EU. Složenost i opseg takve prijevare znači da se suradnja mora odvijati preko granica s više agencija i u suradnji s privatnim sektorom", zaključio je. 


Tagovi

Pesticidi Zapljena Europol


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]