Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 26.08.2022. 15:00

Europske tvornice gnojiva smanjuju proizvodnju amonijaka zbog visokih cijena plina

Norveška Yara, njemački SKW Piesteritz i BASF, poljski Azoty, britanska podružnica američkog CF Industries Holdingsa, najavilu su smanjenje proizvodnje amonijaka

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 76
  • 42
  • 0

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara u svom je jučerašnjem priopćenju najavio daljnje smanjenje proizvodnje zbog rekordno visokih cijena plina u Europi. U svom će proizvodnom sustavu koristiti samo oko 35 posto kapaciteta za proizvodnju amonijaka čime će smanjiti godišnji kapacitet ekvivalentan 3,1 milijun tona amonijaka i 4,0 milijuna tona gotovih proizvoda (1,8 milijuna tona uree, 1,9 milijuna tona nitrata i 0,3 milijuna tona NPK). 

Ističu da gdje god je to moguće, koristit će svoj globalni sustav nabave i proizvodnje kako bi optimizirali poslovanje i zadovoljili potražnju kupaca, uključujući nastavak proizvodnje nitrata korištenjem uvezenog amonijaka. Poručili su kako će nastaviti pratiti situaciju i prilagođavati se tržišnim uvjetima. 

Koristit će samo 35 posto kapaciteta (Foto: Depositphotos/lucidwaters)

Yara nije jedina. I druge europske kemijske tvrtke, kao što su SKW Piesteritz i BASF smanjuju proizvodnju amonijaka koji je ključan za proizvodnju gnojiva, piše Reuters

Britanska podružnica američkog CF Industries Holdingsa objavila je također ovoga tjedna da će privremeno obustaviti proizvodnju amonijaka u kompleksu Billingham zbog visokih cijena prirodnog plina i ugljika.

Manju proizvodnju najavila je i grupa Azoty, najveća poljska kemijska tvrtka, također ističući "izvanredan i nezapamćen" rast cijena plina. No, kako piše Farmer.pl, u toj zemlji neće nedostajati gnojiva. Potpredsjednik uprave Grupe Azoty Puławy, Jacek Janiszek, izjavio je da imaju više od 120.000 tona uskladištene robe. 

Indija se opskrbila. Sa Saudijskom Arabijom potpisala je u četvrtak pakt o godišnjoj opskrbi od 2,5 milijuna tona amonijaka i DAP-a (dijamonijev fosfat) te NPK gnojiva za sljedeće tri godine.

Ova situacija, posljedično dovodi do skoka cijena na tržištu. Najvažniji međunarodni pokazatelj cijene dušičnih gnojiva, cijena uree u američkom Zaljevu, u samo nekoliko dana skočila je za 100 USD na nešto manje od 660 USD po toni, piše Agrarheute

Nije sigurno kako će ove vrijednosti pratiti europske uvozne luke, no zasigurno nećemo morati dugo čekati da porastu. Osim toga, izuzetno slab euro dodatno poskupljuje uvoz gnojiva koji se fakturira u dolarima. 


Tagovi

Proizvodnja gnojiva Smanjenje Yara Azoty Cijena plina Amonijak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete