Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistika
  • 25.12.2020. 18:00

Eurostat izdao godišnju publikaciju o poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu

Publikacija sadrži niz podataka o državama članicama EU, ali i onih za Ujedinjeno Kraljevstvo, članice EFTA-e te zemlje kandidate za članstvo u EU te potencijalne kandidate.

Foto: Depositphotos/trancedrumer
  • 167
  • 218
  • 0

U Europskoj uniji prema posljednjim podacima postoji preko 10 milijuna poljoprivrednih gospodarstava, ali taj broj rapidno opada. Većina njih su male farme s manje od 5 hektara. Poljoprivredna proizvodnja se obavlja na preko 156 milijuna hektara zemlje, odnosno preko 38% ukupne površine EU. Eko proizvodnja vrši se na 13 milijuna ha i bilježi rast u odnosu na prijašnje godine...

Ovo su samo neke od informacija koje podastire najnovija publikacija o poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu koju svake godine izdaje Statistički ured Europske unije (Eurostat). 

Ona sadrži niz podataka o državama članicama EU, ali i onih za Ujedinjeno Kraljevstvo, članice EFTA-e te zemlje kandidate za članstvo u EU te potencijalne kandidate.

Podijeljena je na jedanaest poglavlja. U njima podastire činjenice i brojke o poljoprivrednim gospodarstvima kao što su vrste i veličine farmi (uključujući i ekološku poljoprivredu) te ljude koji rade u ovom sektoru. 

Poglavlje Poljoprivredna proizvodnja predstavlja najnovije podatke o širokom rasponu EU proizvoda, a ono što će korisnike najviše zanimati, tu su i cijene usjeva, stoke, mesa i mlijeka. 

Važni su i podaci o učincima ovoga sektora na ekonomiju i resurse te daje informacije o izlaznim i ulaznim vrijednostima. "Analiza uključuje i rizik od upotrebe pesticida i potrošnje gnojiva te se opet ističe ključna važnost ovih parametara kada je riječ o Zelenom planu i njegovim strategijama", u uvodu je komentirala izvršna direktorica Sektorske i regionalne statistike Christine Wirtz

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

Također, tu je i statistika o šumarskim i ribarskim djelatnostima, preradi hrane i pića, distribuciji, trgovini, ali i konzumaciji koja pokazuje navike potrošača što je posebno važno kada je riječ o opsegu pretilosti s jedne te stvaranju kućnog otpada s druge strane. 

Opsežnu publikaciju možete preuzeti u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Publikacija Eurostat Statistika Poljoprivreda Ribarstvo Šumarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]