Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 05.06.2020. 14:55
  • Iowa, SAD

Eutanazirali svinje gušenjem i prženjem na 120 stupnjeva

Istraga koju je provela grupa za prava životinja, Direct Action Everywhere, pokazala je kako su svinje ubijene tako da im je ugašena ventilacija, odnosno prekinut dovod zraka, a istovremeno je puštena vruća para koja ih je skuhala, spržila.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC (ilustracija)
  • 9.524
  • 703
  • 0

Kriza koju je donio koronavirus SARS—CoV-2, nezapamćena je u povijesti ljudskog roda. Dimenzije ove pandemije toliko su slojevite i gotovo neobjašnjive ljudskom umu. Nakon svega, čovjek bi rekao da nas više ništa ne može iznenaditi i šokirati, no na vijest kao što je eutanaziranje životinja koje farmeri nemaju kome prodati, nitko ne može ostati ravnodušan. A upravo smo o tome čitali još krajem travnja. 

Eutanaziraju svinje jer je prerađivačka industrija prestala s radom?

Prisiljeni donijeti takvu odluku

Jedna od njih je i Iowa Select farma, najveća takva u toj državi SAD-a. U svibnju su odlučili eutanazirati svinje jer, kako su u tada pojasnili, pad kapaciteta tvornica za preradu, stvorio je "čep" od stotina tisuća  životinja. 

"Pomisao na eutanaziju je poražavajuća, no prisiljeni smo donijeti ovakvu odluku", rekla je tada Jen Sorenson, direktorica za komunikacije ove farme. Naglasila je kako aktivisti za zaštitu životinja pokušavaju iskoristiti situaciju kako bi još više dali na važnosti svojem djelovanju. 

U našoj je tradiciji nezamislivo ubiti i baciti zdravu životinju. Punile bi se škrinje, tražilo i mjesto kod susjeda. No, ovdje se radi o ogromnim farmama koje nemaju kapaciteta za skladištenje svježeg mesa. 

Radnici u klaonicama najteže pogođeni koronavirusom? Rade i bolesni

Teška srca ćete si priznati, ali sve ovo još možda možete shvatiti. 

No, da su svinje eutanazirane prženjem i gušenjem do smrti, to je teško probaviti. 

Napravimo malu stanku i podsjetimo se što točno podrazumijeva ovaj čin. Enciklopedija kaže da je u veterini, eutanazija usmrćivanje životinje (bezbolno ili uz minimalnu bol) ako ona pati od neizlječive bolesti ili ako joj se ne može lijekovima osigurati život bez jake boli. Eutanazija se koristi i pri usmrćivanju životinja zbog zaštite zdravlja ljudi i drugih životinja, zbog nepopravljive agresivnosti i u nekim slučajevima propisanima veterinarskim zakonodavstvom. Procjenu o opravdanosti i dopustivosti eutanazije donosi veterinar. 

Ponavljamo, bezbolno i uz minimalnu bol. 

Prvo su im ugasili ventilaciju

Istraga koju je provela udruga za prava životinja, Direct Action Everywhere, pokazala je kako su svinje ubijene tako da im je ugašena ventilacija, odnosno prekinut dovod zraka, a istovremeno je puštena vruća para koja ih skuhala, spržila. 

Snimka tog čina otkriva mučne krikove svinja dok se guše do smrti na temperaturama većim od 120°C, ali i da su neke od životinja preživjele to užasno mučenje okružene hrpama leševa drugih svinja, piše The Intercept

"Zatvoriti ventilacijske otvore i zagrijati objekt. To je bio plan. To je toliko jezivo", rekao je zviždač medijima. "Eutanazirali su životinje, bio je to test. Praščiće su ubijali u štali plinskim generatorima."

Ističu da je farma počela koristiti ovu metodu usmrćivanja još krajem travnja, a kako bi smanjili populaciju svinja nakon što su tvornice za preradu mesa zatvorene zbog pandemije, što je potaknulo istragu u suradnji s ovom udrugom.

Ubijanju prethodilo više mučnih eksperimenata

Zviždač je za medije rekao kako je farma u Iowi počinila više mučnih eksperimenata prije provedbe ovog pothvata. "Prvi dan su zatvorili sve ventilacije i upalili grijanje na najjače, a to je 120 stupnjeva. Nakon četiri do pet sati, ni jedna životinja nije bila mrtva. U objekt su pustili i paru, zajedno s visokom temperaturom i gašenjem ventilacije i tako su na kraju usavršili svoju operaciju", opisuje. 

Druge američke farme ubijale su tek oprašene praščiće, piliće su gušili plinom te radili abortuse krmačama zbog manjka potražnje u travnju, napominje udruga.

"Ta su pogubljenja rezultat nepotrebne i nesposobne mesne industrije koja muči životinje čak i u najboljim vremenima", upozoravaju aktivisti za prava životinja.

Video kojega donosi istraga vrlo je uznemirujuć i potresan. 


Tagovi

Mesna industrija Eutanazija svinja Pandemija Koronavirus Iowa Direct Action Everywhere Aktivizam Zaštita prava životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]