Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 14.12.2021. 18:00

Evropska komisija tužila Njemačku zbog livada

Razlog propadanja ili u nekim slučajevima potpunog nestanka livada u raznim zaštićenim područjima, Komisija vidi u "neodrživoj poljoprivrednoj praksi".

Foto: Depositphotos/dian4ikn.gmail.com
  • 177
  • 22
  • 0

Status očuvanosti cvjetnih livada u područjima Natura 2000 se ne poboljšava i zbog toga Evropska komisija tuži Njemačku pred Evropskim sudom.

Prvi zahtjev EK za jačanje njihove zaštite i usklađenost s Direktivom o flori, fauni i staništima (FFH Directive) toj je zemlji upućen u julu 2019. godine.

U oktobru 2020. Komisija je poslala pismo upozorenja Njemačkoj s tvrdnjom o nepoštivanju Direktive o flori, fauni i staništima (Direktiva FF) gdje navode da je broj ekstenzivnih livada u opadanju. Kako bi se zaštitila biološka raznolikost, ova direktiva zahtijeva od država članica da osiguraju da su one u povoljnom stanju očuvanosti.

Federalno ministarstvo okoliša (BMU) odbacio je optužbe na kraju 2020. godine uz objašnjenje da ukupan broj ovih površina nije bitno promijenjen i smatraju da se Komisija pozvala na zastarjele i netačne podatke.

Nakon svega, EK je 2. decembra, saopštila svoju odluku da podnosi tužbu protiv Njemačke.

Zašto je došlo do smanjenja livada?

Razlog propadanja ili u nekim slučajevima potpunog nestanka livada u raznim zaštićenim područjima, Komisija vidi u "neodrživoj poljoprivrednoj praksi". Prema informacijama ekološke udruge Naturschutzbund Deutschland (NABU), EK kritikuje činjenicu da osim gubitka ovih površina nisu uspostavljene obvezujuće zaštitne mjere poput kosidbe ili ograničenja prihrane.

Ističu da se ona u svom saopštenju poziva na evropski zeleni dogovor i strategiju o biološkoj raznolikosti, jer su livade važno stanište za insekte oprašivače i zaštićene su zakonom Natura 2000.

NABU smatra Njemačku odgovornom i kritikuje intenzivno korištenje, pretvaranje travnjaka u oranice, pretjeranu gnojidbu i korištenje pesticida, a zamjeraju i što nije uspjela osigurati dovoljnu pravnu zaštitu ovih površina. Prema NABU-u, u ovoj zemlji nestalo je oko 18.000 hektara livada. "Krajnje je vrijeme da se Njemačka ozbiljno posveti očuvanju prirode i obezbijedi dovoljna finanansijskih sredstva za to. Poljoprivrednike treba podržati u odgovarajućem gospodarenju i održavanju livada i izraditi akcijski plan za zaštićena područja", poručuju.

Christine Tölle-Nolting, stručnjakinja za poljoprivredu u ovoj udruzi, ističe da agrarna sredstva EU-a moraju biti usmjerena na društvenu korist, te da su u saveznim državama potrebne prilagođene agroekološke mjere, a da će se gubitak biološke raznolikosti nastaviti nekontrolisano ukoliko se nešto ne preduzme.


Tagovi

Evropska komisija Njemačka Tužba Evropski sud Održavanje livada Natura 2000 Zaštita Christine Tölle-Nolting NABU


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete