Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica gnojiva
  • 29.06.2022. 18:00

Evropu čeka teška kriza s gnojivima?

Cijene gnojiva na svjetskom tržištu i dalje padaju te ruše i evropske. No, kod nas cijena prirodnog plina dramatično raste. I ne samo to, on postaje deficitarna roba

Foto: Depositphotos/Imagecom
  • 140
  • 10
  • 0

Rumunski proizvođač gnojiva Azomures obustavio je proizvodnju amonijaka zbog naglog rasta cijena prirodnog plina uzrokovanog problemima u lancima snabdijevanja evropskog tržišta. 

Istovremeno je, navodi Fertilizerdaily, došlo do pada cijena azotnij gnojiva na tržištu Evropske unije, zbog čega je njihova proizvodnja u Azomuresu neisplativa. 

Inače ova kompanija proizvodi amonijev i kalcij-amonijev nitrat, ureu, NPK i drugo te čini 10 posto potrošnje prirodnog plina u Rumuniji.

Čeka nas teška kriza

Ovaj je primjer pravi prikaz stanja s gnojivima u Evropi. Cijene im na svjetskom tržištu padaju, a u Evropi se sprema teška kriza, nagovještava Olaf Zinke za Agrarheute. Podsjeća da, kada su posljednji puta troškovi plina bili ovako visoki, veliki prozvođači poput Yare, BASF-a i sl. reducirali su proizvodnju i istovremeno povećali cijene. 

A uskoro stiže i jesenska sjetva (Foto: Depositphotos/masterwilu)

No, situacija je sada ipak nešto drugačija. Na svjetskom tržištu one i dalje padaju te ruše i evropske. No, kod nas cijena prirodnog plina, najvažnijeg faktora za proizvodnju ove robe, dramatično raste. I ne samo to, on postaje deficitarna roba zbog ograničavanja isporuke iz Rusije. 

O ovom energentu ovise mnoge druge industrije, uključujući prehrambenu kao i samo stanovništvo. Stoga će snabdijevanje hemijske industrije i proizvođača gnojiva vjerojatno biti racionalizirana. Sve bi ovo moglo dovesti do još većih trošokva za poljoprivrednike i što je najgore - nestašice. 

Kakve su cijene? 

Urea je u junu u SAD-u, u uvoznim lukama koštala 495 USD po toni (467€/t) što je čak 45 posto manje nego krajem marta kada je tona koštala oko 900 USD. No, i ondje bilježe rast jer im je plin skuplji pa je cijena za utovar u srpnju 535 USD po toni. 

U njemačkim se uvoznim lukama trguje za oko 635 eura po toni amonijevog nitrata, što je za 60 € manje nego prije četiri tjedna i čak 330 eura manje od cijene sredinom marta. Slično je i u Francuskoj. 

Kada je riječ o urei, ona je u Njemačkoj ove sedmice koštala 765 €/t, što je 100 eura manje nego u maju i čak 520 € u odnosu na mart. U Francuskoj ona trenutno iznosi 720 €/t. 


Tagovi

Cijena gnojiva Nestašica gnojiva Tržište Kriza Urea


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]