Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke organizacije
  • 07.02.2015. 15:15

Fantastična četvorka - vrhunac HR udruživanja?

Potreba je udruživanja proizvođača u poljoprivredi veća nego ikad, a mogućnosti koje se tada otvaraju kroz privlačenje sredstava iz fondova i postizanje boljih uvjeta na tržištu presudne su za naredno razdoblje.

Foto: Compas.com, Slavonski.hr
  • 1.782
  • 205
  • 0

Da bi bili konkurentni na tržištu, povezivanje je ključ i jedino ono što nas može sačuvati na životu. Zaključeno je to 5. veljače u požeškoj Županijskoj gospodarskoj komori na radnom sastanku o osnivanju proizvođačkih organizacija, u organizaciji Požeško – slavonske županije.

"Ako poljoprivrednici ne udruže svoje interese - neće biti napretka", zaključio je župan Alojz Tomašević, koji temelj opstojnosti županije i slavonskog sela vidi u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, malim gospodarstvenicima, pa tek iza toga velikim sustavima.

U pet godina osnovane samo dvije PO u Hrvatskoj

"Porazna je činjenica da iako je Pravilnik o proizvođačkim organizacijama izašao još 2010. godine, u Hrvatskoj djeluju tek dvije takve organizacije", naglasio je Robert Hadžić, član Izvršnog odbora Udruge Život, dodajući kako je nedostatak edukacije za proizvođače jedan od ključnih razloga za tako negativne trendove. Vremena je malo, oni proizvođači, posebno u sektoru voća i povrća, koji ne budu do svibnja 2015. udruženi u proizvođačku organizaciju, neće moći ostvariti proizvodno vezana plaćanja predviđena za ostvarivanje konkurente proizvodnje.

Privlačenje sredstava iz fondova

Apelira se na poljoprivredne proizvođače da se udružuju radi lakšeg i bržeg plasmana svojih roba na tržištu. Proizvođačka organizacija je prvi oblik udruživanja kojeg kroz legislativu Uredbi preferira Europska Komisija.

Ona poljoprivredne proizvođače organizirane u proizvođačke organizacije vidi kao jake partnere na tržištu s obzirom na količinu svojih roba. Primarni sektor, organiziran, na taj način može konkurirati.

Na predavanju su izlagači približili sudionicima mogućnosti i zakonske okvire, a između ostaloga i razgovarali kojim smjerom krenuti, na koji način se organizacijski povezati, ali i privući sredstva koja će biti na raspolaganju, a da se zajednički podigne gospodarstvo županije.

Budućnost poljoprivredne proizvodnje je u udruživanju

"Udruživanje u proizvođačke organizacije u Europi nije nikakva novost, one funkcioniraju već 20 godina u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike, a u operativnom razdoblju 2014. – 2020. na raspolaganju je oko 400 milijardi eura", objasnio je Robert Hadžić, koji je predstavio kriterije i način osnivanja proizvođačkih organizacija, mjere i pravila po sektorima, kao i druge specifičnosti koje su na raspolaganju udruženim proizvođačima.

Operativni fondovi za sektor voća i povrća

Jedna od tih mogućnosti su operativni fondovi unutar svake proizvođačke organizacije koji su za sada regulirani samo u najuređenijem sektoru voća i povrća, financiraju se iz članstva organizacije, a u visini njihovih uplata dobiva se i potpora Unije.

Radni sastanak o PO u HR

Prvu od za sad dvije proizvođačke organizacije (PO) u Hrvatskoj predstavila je Marina Ivančan, voditeljica PO Drava-Sava koja okuplja 226 članova, proizvođača mlijeka koji su prošle godine isporučili 17 milijuna i 400 kg mlijeka. Najveća prednost udruživanja očituje se u postizanju ugovorene stabilne otkupne cijene mlijeka.

"Proizvođačka organizacija Drava – Sava udružuje mljekare da bi imali jaču pregovaračku moć usmjerenu prema mljekarama, a također radimo na tome da udruženo kupujemo repromaterijal po što pristupačnijim cijenama, kako bi imali što manje ulazne troškove" pojasnila je Marina Ivančan praktičnu stranu takvog udruživanja.

Korist je tolika da nije odgovarala velikim prerađivačima mljekarske industrije koji su na različite načine zasad neuspješno nastojali rascjepkati ovaj sistem.

Sporni Zakoni o zemljištu i poljoprivredi

Još uvijek nema jasne politike u Ministarstvu poljoprivrede, nekoliko je puta istaknuto na sastanku. Dva su zakona ključna; Zakon o poljoprivredi i Zakon o poljoprivrednom zemljištu oko kojeg se trenutno vodi rasprava u Saboru, a sve se još treba uskladiti i s mjerama potpore programa ruralnog razvoja. Ipak, kako je naglasio župan i na početku i na kraju predavanja da unatoč zakonima i politikama na vrhu, naše probleme ne može riješiti nitko osim nas samih.

Fantastična četvorka HR agrara

Ipak, osim mljekarske PO Drava-Sava i PO Zagrebački voćnjaci, u procesu je osnivanje povrtlarske PO na kojem radi Udruga Češnjak iz Cerića te PO mladih poljoprivrednika za sektore ratarstva, voćarstva i povrtlarstva, u organizaciji Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP). Ukoliko se proces registracije završi na vrijeme, do svibnja ćemo u HR imati četiri takve skupine, no tko zna, možda se upravo sada tamo negdje sprema i - peta, pa će ova fantastična četvorka dobiti i potrebno pojačanje.

Foto: Compas.com, Slavonski.hr


Tagovi

Proizvođačke organizacije Marina Ivančan Robert Hadžić Udruga Život Alojz Tomašević Edukacija Udruživanje Fondovi Zakonsla regulativa Zakonski okvir Organizacija Zagrebački voćnjaci Drava-Sava Otkupne cijene Repromaterijal Ulazni troškovi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo