Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU subvencije
  • 01.06.2021. 18:00

Farma Rodino gnijezdo: Premijer Češke umiješan u prijevaru tešku 2 milijuna dolara?

Andreja Babiša sumnjiče da je farmu Rodino gnijezdo privremeno izdvojio iz svog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert kako bi mogla dobiti europska sredstva namijenjena malim poduzetnicima.

Foto: Depositphotos/josekube
  • 377
  • 60
  • 0

Policija Češke predložila je državnom tužilaštvu te zemlje da podigne optužnicu protiv aktualnog premijera Andreja Babiša. Ova je odluka rezultat istrage koja je pokazala kako je moguće da je umiješan u prijevaru tešku 2 milijuna dolara (više od 1,6 milijuna eura), a koja uključuje subvencije Europske unije, navodi apn.

Sumnjiče ga da je farmu Rodino gnijezdo još 2007. godine privremeno izdvojio iz svog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert te čitavu imovinu prenio na članove šire obitelji, kako bi mogla dobiti europska sredstva namijenjena malim poduzetnicima. Kasnije je Agrofert ponovo preuzeo vlasništvo nad ovim poljoprivrednim gospodarstvom.

U slučaju Rodino gnijezdo u početku je bilo optuženo 11 osoba, a prije dvije godine policija je dala istu preporuku. Tužiteljstvo je tada odustalo od slučaja. No, kasnije je državni tužitelj Pavel Zeman ukinuo odluku smatravši da je donesena prerano i bez dovoljno dokaza da se optužnica podigne ili od nje odustane. 

Naime, dokument istrage sadrži 34.000 stranica pa nije bilo jasno kako je tako brzo mogla završiti procjena slučaja. 

Današnji kompleks nastao je na temelju farme koja datira iz 17. stoljeća. Rekonstruiran je 2006. godine, a danas nudi nestandardni smještaj, prostor za poslovne događaje gdje posjetitelji koji, primjerice dođu na team building imaju priliku pomusti krave, jahati konje i slično. 

U svakom slučaju, na potezu je tužitelj od kojega se očekuje da protiv premijera ili podigne ili odbaci tužbu. Babiš, populistički milijarder, poriče bilo kakva nedjela. 

Ovo nije prvi puta da ga se optužuje za malverzacije s EU subvencijama. 

Babiš neće vratiti EU novce iako EK tvrdi da je u sukobu interesa

Tako su rezultati višegodišnje revizije dodijeljenih subvencija, koju je provela Europska komisija, krajem travnja ove godine pokazali da češki premijer još uvijek kontrolira poslovanje i isplatu sredstava Agrofertu bez obzira što je svoja upravljačka prava prenio na zakladu kako bi izbjegao sukob interesa. 


Tagovi

Andrej Babiš Subvencije Sukob interesa Agrofert Češka Rodino gnijezdo Pavel Zeman


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije