Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SASTANAK U VLADI
  • 14.01.2022. 17:00

FBiH dobija nove pravilnike s ciljem uređenja oblasti korištenja GMO

Pozitivno iskustvo trenutnih investitora otvara mogućnost i drugim kompanijama da razmotre opcije ulaganja u Federaciju BiH

Foto: FMPVŠ
  • 113
  • 10
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak s ambasadorom Švicarske Konfederacije Danielom Hunnom.

Saradnja se zasnivala na koliko realiziranih projekata, a sagovornici su istakli uvjerenje da će biti nastavljena i u ovoj godini.

Današnjem sastanku putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner, značajnog švicarskog investitora u Federaciju BiH, koja je od 2017. godine uložila osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži. Planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje.

Dobra saradnja FBiH i Švicarske (Foto: FMPVŠ)

Ministar je informirao švicarskog ambasadora i investitore s procedurom donošenja novih pravilnika neophodnih za sprovođenje Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH, potrebnih za nastavak ulaganja i proširenja proizvodnje kompanije Forster Rohner.

S obzirom na nadležnost propisanu Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, kojom su kao nadležni organi definirana entitetska ministarstva za pitanje nauke, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da, u skladu s procedurama, pripremi i usvoji pravilnike koristeći dostavljene nacrte koje je uradila interresorna radna grupa, a s ciljem sistemskog uređenja oblasti korištenja GMO u zatvorenim kontroliranim sistemima”, pojasnio je ministar Dedić, te istaknuo da je FMPVŠ dalo svoje mišljenje na ove pravilnike.

Veće mogućnosti ulaganja u FBiH (Foto: FMPVŠ)

Uskoro se očekuje usvajanje pravilnika koji će omogućiti nastavak ulaganje ove kompanije, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta.

Svi investitori i nova ulaganja u FBiH su dobrodošli, posebno iz Švicarske s kojima imamo dobru saradnju i pozitivna iskustva. Stoga podržavamo i ovaj značajan projekt kompanije Forster Rohner, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu za građane”, rekao je ministar Dedić.

Ambasador Hunn je zahvalio na pruženoj podršci da se realiziraju novi projekti, te istaknuo da će dobro iskustvo ovih investitora otvoriti mogućnost i drugim kompanijama da razmotre opcije ulaganja u Federaciju BiH.


Tagovi

GMO Šemsudin Dedić Daniel Hunn Švicarska Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.