Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phyto BiH
  • 06.07.2022. 16:30

Fitosanitarni inspektori će uz pomoć aplikacije pratiti pojavu štetnih organizama

AppPHYTO je namjenski izrađena android aplikacija koja će omogućiti efikasnije prikupljanje podataka o karantinskim štetnim organizmima

Foto: Depositphotos/photo_oles
  • 107
  • 36
  • 0

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u saradnji s Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i drugim fitosanitarnim inspekcijama u našoj zemlji pristupila projektu Phyto BiH. Namjera je da se unaprijedi sigurnosni aspekat u kontroli sjemena i sadnog materijala u prekograničnom prometu roba, kao i dalja digitalizacija unutar fitosanitarne oblasti, a shodno praćenju najboljih uporednih praksi u zemljama Evropske unije.

Ovaj projekat služi kao podrška bh. fitosanitarnom sektoru, s ciljem implementacije aktivnosti unutar jedinstvenog pristupa u pravcu približavanja acquis communautaire, odnosno evropskim praksama i standardima. Projekat novih aktivnosti u ovom sektoru implementira Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije, odnosno Mediteranski agronomski institut – Bari Italija. Oni su početkom 3. i 4. jula na Igmanu održali treću tehničku radionicu za fitosanitarne inspektore BiH.

Talijanski eksperti su prezentirali Priručnik o službenim kontrolama u skladu s Uredbom (EU) 2017/625 i izvršili teorijsku i praktičnu obuka o primjeni ovog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini. AppPHYTO je namjenski izrađena android aplikacija koja će omogućiti efikasnije prikupljanje podataka o karantinskim štetnim organizmima prilikom fitosanitarnog nadzora, kao i njihovu obradu po sistemu elektronske razmjene i ažuriranja podataka.

Federalni fitosanitarni inspektor Refik Ahmetović je okviru praktične obuke prezentirao fitosanitarne nadzorne aktivnosti u prekograničnom prometu i unutrašnjosti tokom 2021. godine ispred Sektora granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove.

AppPHYTO je praćena hardverskom podrškom u smislu mobilnih telefona fitosanitarnim inspektorima i ostalim korisnicima u Bosni i Hercegovini s ugrađenom aplikacijom. Pored niza drugih projektnih aktivnosti u službi jačanja organizacijsko-tehničkih vještina i kapaciteta, specifično za oblast rada fitosanitarne inspekcije, dalji procesi digitalizacije predstavljaju značajan integrativan iskorak u modalitetima sinhronizovanog praćenja i kontrole pojave karantinskih štetnih organizama u Bosni i Hercegovini.


Tagovi

Fitosanitarni inspektori Štetni organizmi AppPhyto Aplikacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete