Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Forward farma
  • 05.09.2019. 15:00
  • Hollabrun, Austrija

Forward farma: posebno razvijen biološki sustav namijenjen zaštiti voda i okoliša

U suradnji s Poljoprivrednom stručnom školom Hollabrunn, 50 kilometara od Beča, tvrtka Bayer nedavno je otvorila prvu Forward farmu u našoj regiji. Forward farmu smo posjetili i mi te doznali što točno znači 'forward farming'.

Foto: Marinko Petković
  • 560
  • 86
  • 0

Održiva i suvremena poljoprivreda imaju zadatak odgovoriti na mnoge trenutne globalne i lokalne izazove u proizvodnji hrane, a na Bayerovim Forward Farmama upravo se demonstriraju i testiraju takva održiva rješenja neophodna za razvoj poljoprivredne budućnosti. Stoga je Bayer u suradnji s Poljoprivrednom stručnom školom Hollabrun u Austriji, 50 kilometara sjeverozapadno od Beča, nedavno otvorio prvu Forward farmu u našoj regiji.

Bayerova suradnja s Poljoprivrednom školom Hollabrunn u Austriji jedinstvena je na našim prostorima. Dok su Forward Farme koje je Bayer otvorio diljem svijeta uglavnom vođene u suradnji s poljoprivrednim gospodarstvima, ova specifična Forward Farma pokrenuta je u suradnji s lokalnom poljoprivrednom školom te u prvom planu ima za cilj podizati svijest o održivoj poljoprivredi, pružiti informacije o novim mogućnostima te predstaviti nove koncepte u poljoprivrednoj praksi.

"U Hollabrunnu testiramo praktičnu vrijednost modernih poljoprivrednih rješenja. S Poljoprivrednom školom povezani smo sličnim, a nerijetko i istim pogledom na mnoge teme u poljoprivredi”, rekao je predsjednik Bayerovog Crop Science odjela u Austriji, ing. Karl Neubauer.

Poljoprivredna platforma znanja i prakse  

Konferencija za novinare održana je u dvorištu Poljoprivredne škole Hollabrun u dijelu gdje se nalaze smješteni poljoprivredni strojevi. Radi se o nizu novih poljoprivrednih priključaka i traktora, od kojih su neki bili još na 'labudicama', a domaćini su nam ponosno pokazali i voćne sokove koje rade samo učenici u toj školi u kojoj je nastava već počela.

fed
U Hollabrunnu testiraju praktičnu vrijednost modernih poljoprivrednih rješenja

Osim u Austriji, Bayer je otvorio Forward Farme i u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, SAD-u, Argentini, Čileu i Brazilu, a ova poljoprivredna platforma 16. je takva u svijetu, a ipak jedinstvena za lokalno podneblje. Forward Farming je globalna platforma znanja pomoću koje se ispituju i demonstriraju mogućnosti primjene koncepta održive poljoprivrede u praksi. Poljoprivredna gospodarstva vođena su nezavisnim partnerima i na njima se primjenjuju različiti pristupi kompanije Bayer, ali i drugih dobavljača. Partneri odlučuju koji će se pristupi primijeniti.

U Hollabrunnu nije u prvom planu samo isplativost, već i efikasnost suvremenih rješenja, jer 50 posto malih poljoprivrednika proizvodi 50 posto hrane na globalnoj razini i predstavlja ključni ekonomski doprinos za ruralne zajednice. Cilj je u praksi provjeriti usklađenost inovacija i održive poljoprivrede s ekološkom i društvenom odgovornošću. Jedan od primjera je Phytobac - Bayerov posebno razvijen biološki sustav namijenjen zaštiti voda. Primjenom Phytobaca sprječava se zagađenje postrojenja za pročišćavanje, kao i okolne vode, do kojeg može doći tijekom punjenja i pranja uređaja za primjenu sredstava za zaštitu bilja, što smo imali prilike vidjeti prilikom demonstracije njegova rada.

Poljoprivreda se suočava sa sve većim izazovima. Globalno gledano, prema podacima UN-a, potrebno je udvostručiti proizvodnju hrane do 2050. godine da bismo prehranili rastuću svjetsku populaciju. Međutim, poljoprivredne površine nije moguće proizvoljno proširivati. Ni Austriju nisu mimoišli ovi trendovi; država često nije u mogućnosti proizvesti dovoljne količine hrane kojima bi zadovoljila vlastite potrebe: domaćom proizvodnjom pokriva se 86 posto potreba za žitaricama, 56 posto potreba za povrćem, 40 posto za potreba za voćem i tek 27 posto potreba za biljnim uljima (stanje iz kolovoza 2017.).

"Ključno je pitanje koliko poljoprivreda mora biti moderna da bismo zadovoljili potrebe i suočili se s izazovima pred nama”, kaže ing. Neubauer.

Moderna poljoprivreda koja štedi resurse

Generalni direktor Bayer CropScience Deutschland GmbH i voditelj Crop Science klastera za Njemačku i Austriju Peter R. Müller, kaže da pod 'modernom poljoprivredom' mislimo na održivu, inovativnu i ekološku poljoprivredu. Održivost podrazumijeva zaštitu tla, biološke raznolikosti, održivu potrošnju vode i pitanje okvira u kojima je moguće proizvesti kvalitetnu hranu na ograničenoj površini. Inovativna poljoprivreda uključuje visokokvalitetno sjeme, zaštitu tla, integriranu zaštitu bilja, digitalna rješenja i suvremene strategije gnojidbe. Na kraju, cilj ovih mjera je uspostavljanje poljoprivredne proizvodnje koja štedi resurse, primjerice kroz smanjenu potrošnju vode, preciznu zaštitu bilja i očuvanje bioraznolikosti.

fdc
Bayer namjerava smanjiti utjecaj na okoliš za 30 posto do 2030. godine

Uz nove tehnologije, smanjenu uporabu sredstava za zaštitu bilja i njihovu preciznu primjenu, Bayer namjerava smanjiti utjecaj na okoliš za 30 posto do 2030. godine. Kako bi postigla ovaj cilj, kompanija se usmjerava na suradnju, otvoreni dijalog i transparentnost. Prekretnica je bila upravo Inicijativa o transparentnosti, odnosno objava baze istraživanja na Bayerovoj web stranici posvećenoj transparentnosti. Svi zainteresirani mogu pregledati rezultate brojnih studija o proizvodima kompanije Bayer, koje su tijekom procesa registracija proizvoda podnijete regulatornim tijelima, kao i sveobuhvatne informacije o poljoprivredi i zaštiti bilja.

"Kako bismo doprinijeli postizanju ciljeva održivog razvoja UN, moramo voditi računa da naše inovacije jačaju sklad u društvu, ali i da promoviraju istinski održiv, sveobuhvatan razvoj globalnih zajednica”, zaključuje Müller.

Škola starija od 100 godina

Stručna poljoprivredna škola Hollabrunn osnovana je još 1903. godine, a danas ima više od 200 učenika, koji nakon 9. razreda biraju tri polja osposobljavanja: poljoprivreda s vinogradarstvom, stočarstvo i proizvodnja hrane za životinje te ruralno gospodarstvo i upravljanje domaćinstvom, kroz kombinaciju teorije i prakse, koja je vrlo važna. Ukupno ima oko 30 ha na više lokacija na kojima je oko 1,5 ha ekološki uzgoj vinove loze, dok ostatak čine ratarske kulture: soja, krumpir, suncokret, grahorice, voće i povrće.       

vf
Hotel za kukce koji su učenici sami izgradili

Ravnatelj stručne poljoprivredne škole Hollabrunn ing. Rudolf Reisenberger kazao je i da su učenici sami izgradili hotel za kukce. Radi se o biološkoj zaštiti obližnjeg voćnjaka jabuka. Pčele medarice i drugi oprašivači su nezamjenjivi u poljoprivredi. Bayer zato umjerava poljoprivrednu industriju, uz sigurno korištenje zaštitnih sredstava, ka pronalaženju rješenja koja pomažu pčelama i oprašivačima, te diljem svijeta ima 30 istraživačkih projekata.    

Direktor nam je pokazao i plodored, gdje se izmjenjuju usjevi. Nakon što su ljetos požnjeli ječam, posijali su djetelinu, koja se lijepo zeleni, da zemlja ne bi stajala neobrađena i zarastala u korov, kao što se to može vidjeti na usjevima šećerne repe, prije nego što dođe red za krumpir.     


Fotoprilog


Tagovi

Forward farma Održiva poljoprivreda Budućnost poljoprivrede Poljoprivredna škola Hollabrunn Bayer


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]