Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2022. 07:30

"Fotonski nos" za prepoznavanje štetnika na usjevima

Nova znanstvena dostignuća omogućila su istraživanja fotonske tehnologije koja upozorava na rano prisustvo štetnika

Foto: Depositphoto/firefox
  • 170
  • 47
  • 0

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Aston, u suradnji s kolegama Sveučilišta Harper Adams, počeli su novi projekt razvoja "fotonskog nosa" za praćenje usjeva zbog prisutnosti štetnika i bolesti biljaka, piše Farming UK.

Radi se o tehnologiji koja koristi svjetlost za praćenje zdravlja usjeva i koja bi mogla pomoći u smanjenju štete koje izazivaju insekti, kao i troškova zaštite.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO svake godine izgubimo do 40 posto uroda. Na godišnjoj razini invazivni kukci svjetsku ekonomiju koštaju 70 bilijuna dolara, a više od 220 bilijuna dolara su gubici zbog biljnih bolesti.

Istraživanje na jagodama

Usjevi se tretiraju pesticidima, zbog velike osjetljivosti jagode na lisne uši. Zbog utjecaja na okoliš i zahtjeva potrošača za ekološkim proizvodima, sve je veća potreba za pronalaženjem alternativa ili smanjenjem agrokemikalija.

Nova tehnologija će se prvo testirati na jagodama (Foto: Depositphoto/Izf)

Ovaj sektor u britanskoj ekonomiji je vrijedan 350 milijuna funti i zbog toga su jagode prvi usjev na kome će se testirati nova tehnologija koja će omogućiti rano upozorenje na prisustvo štetnika.

Nova tehnologija

"Većina elektronskih nosova koristi elektrokemijske senzore, koji imaju ozbiljne probleme s osjetljivošću, efekte starenja senzora i nedostatak specifičnosti. Namjeravamo riješiti ovaj problem nadograđujući se na tehnologiju fotonike i surađujući sa znanstvenicima iz drugih grana", rekao je profesor David Webb s Aston instituta za fotoničku tehnologiju.

Testiranje se obavlja kao dio integriranog upravljanja štetnicima IPM. Do sada su se sustavi za upozoravanje pokazali skupim i nepouzdanim, ali napredovanjem i nedavnim otkrićima u fotonskoj tehnologiji koja može analizirati niske razine hlapljivih organskih spojeva koje emitiraju biljke, što ukazuje na njihovo zdravlje. Zajedno s opremom za strojno učenje, ovo će omogućiti primjenu fotonskog elektronskog nosa s umjetnom inteligencijom u komercijalnom okruženju. To će pomoći u smanjenju štete od kukaca. 


Tagovi

Lisne uši Jagode Istraživanje Fotonska tehnologija Inavzivni kukci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]