Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2022. 07:30

"Fotonski nos" za prepoznavanje štetočina na usjevima

Nova naučna dostignuća omogućila su istraživanja fotonske tehnologije koja upozorava na rano prisustvo štetočina.

Foto: Depositphoto/firefox
  • 117
  • 12
  • 0

Britanski istraživači s Univerziteta Aston, u saradnji s kolegama s Univerziteta Harper Adams, počeli su da razvijaju novi projekat razvoja "fotonskog nosa" za praćenje usjeva zbog prisutnosti štetočina i bolesti biljaka, izvještava Farming UK.

Radi se o tehnologiji koja koristi svjetlost za praćenje zdravlja usjeva i koja bi mogla pomoći u smanjenju štete koje izazivaju insekti, kao i troškova zaštite.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO svake godine izgubimo do 40 posto uroda. Na godišnjem nivou invazivni insekti svjetsku ekonomiju koštaju 70 biliona dolara, a više od 220 biliona dolara su gubici zbog biljnih bolesti.

Istraživanje na jagodama

Usjevi se tretiraju pesticidima, zbog velike osjetljivosti jagode na lisne uši. Uslijed uticaja na životnu sredinu i zahtjeva potrošača za organskim proizvodima, sve je veća potreba za pronalaženjem alternativa ili smanjenjem agrohemikalija.

Nova tehnologija će se prvo testirati na jagodama (Foto: Depositphoto/Izf)

Ovaj sektor u britanskoj ekonomiji je vrijedan 350 miliona funti i zbog toga su jagode prvi usjev na kome će se testirati nova tehnologija koja će omogućiti rano upozorenje na prisustvo štetočina.

Nova tehnologija

"Većina elektronskih nosova koristi elektrohemijske senzore, koji imaju ozbiljne probleme s osjetljivošću, efekte starenja senzora i nedostatak specifičnosti. Namjeravamo da riješimo ovaj problem nadograđujući se na tehnologiju fotonike i sarađujući s naučnicima iz drugih disciplina", rekao je profesor David Webb s Aston instituta za fotoničku tehnologiju.

Testiranje se obavlja kao dio integrisanog upravljanja štetočinama IPM. Do sada su se sistemi za upozoravanje pokazali skupim i nepouzdanim, ali napredovanjem i nedavnim otkrićima u fotoničkoj tehnologiji koja može analizirati niske nivoe isparljivih organskih spojeva koje emituju biljke, što ukazuje na njihovo zdravlje. Zajedno s opremom za mašinsko učenje, ovo će omogućiti primjenu fotonskog elektronskog nosa sa vještačkom inteligencijom u komercijalnom okruženju. To će pomoći u smanjenju štete od insekata.


Tagovi

Lisne uši Jagode Istrživanje Fotonska tehnologij Invazivni insekti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]