Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicid
  • 17.02.2023. 15:00

Francuska ograničila upotrebu S-metolaklora. Očekuje se zabrana na europskoj razini?

Ostaci ovog sredstva za zaštitu bilja koji se uglavnom koristi u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i repe, otkriveni su u koncentraciji koja prelazi dopuštene granice određene europskim zakonima

Foto: Depositphotos/maykal
  • 473
  • 47
  • 0

Francuska agencija za zdravlje i sigurnost ANSES ograničila je uporabu sredstva za uništavanje korova, točnije rečeno, djelatnu tvar S-metolaklor, koji je jedan od najraširenije korištenih herbicida u toj zemlji, a proizvodi ga švicarska Syngenta. Odluka je donesena nakon što je utvrđeno prekomjerno onečišćenje podzemnih voda. 

Ostaci ovog sredstva za zaštitu bilja koji se uglavnom koristi u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i repe, otkriveni su u koncentraciji koja prelazi dopuštene granice određene europskim zakonima, stoji u priopćenju ANSES-a.

Sumnja se da izaziva rak? 

U donošenju ove odluke su se vodili klasifikacijom Odbora za procjenu rizika (RAC) Europske agencije za kemikalije, a koja je u srpnju 2022. izrazila sumnju da S-metolaklor izaziva rak. 

Budući da onečišćene podzemne vode predstavljaju rizik za kvalitetu vodnih resursa općenito, odlučili su se za postupak povlačenja dozvole za glavna područja primjene, navela je agencija u priopćenju.

"To će smanjiti onečišćenje okoliša navedenom tvari te će se podzemne vode postupno obnoviti", dodali su.

ANSES nije precizirao koja će "glavna područja primjene" zabrana obuhvatiti. Već u 2021. snizio je dopuštenu količinu u uzgoju kukuruza, suncokreta, soje i sirka. 

Syngenta još uvijek nije komentirala ovu odluku, a u osvrtu na uredbu RAC-a izjavili su da se ne slažu s klasifikacijom rizika.

Hoće li biti dozvoljen u Europi? 

Europsko zakonodavstvo trenutno ispituje S-metolaklor budući da bi dozvola za njegovu primjenu trebala biti produljena u ovoj godini. Zaključci Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) očekuju se narednih mjeseci.

Iako je Francuska samo ograničila primjenu Syngentinog herbicida, grupa koja se zalaže za zabranu, Générations Futures, zadovoljna je odlukom ANSES-a, ali osuđuju sporost procesa evaluacije koji je doveo do ove odluke. Smatraju da će ovaj herbicid vjerojatno biti zabranjen na europskoj razini. 

S-metolaklor izaziva zaustavljanje rasta klijanaca uskolisnih i manjeg broja jednogodišnjih širokolisnih korova. Najčešće se rabi kao zemljišni graminicid poslije sjetve, a prije nicanja i u kombinacijama s drugim djelatnim tvarima. 


Tagovi

Générations Futures S-metolaklor Onečišćene vode Herbicid Ograničena uporaba Zabrana Zaštita bilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]