Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online prodaja
  • 30.08.2020. 12:00
  • Francuska

Francuski poljoprivrednici i za vrijeme karantina poslovali sa dobitkom

Strah od gubitka prodaje javio se samo u prvim danima zatvaranja, ali nakon što su se lokalni lanci dogovorili i čak organizovali saradnju on je nestao. Prodaja na kućnim vratima, online kupovina i dostava bili su ključni faktori opstanka gazdinstava.

Foto: JumpStory
  • 72
  • 104
  • 0

Iako su brojne tržnice širom svijeta zbog izbijanja korona virusa duži period bile zatvorene, a brojni proizvođači u gubitku, poljoprivrednici u francuskoj regiji Hérault svoje proizvode ipak su uspjeli plasirati na tržište kroz razne nove kanale, piše Euractiv

"Za vrijeme karantina iznenada se pojavila potpuno nova vrsta kupaca, čak iz neposrednog susjedstva koji su kupovali direktno sa naše farme, a danas još uvijek to praktikuju“, kaže poljoprivrednik Antonie. 

On sa svojom suprugom Véronique ponovno prodaje voće i povrće na tržnici, naravno sa maskama i rukavicama i pod budnim okom zaštitara koji regulišu ogroman promet. Kako tvrdi Antonie, do grla su u poslu, sa prodajom na kućnim vratima, ali i onom na tržnici, 24 sata jedva su dovoljna da zadovolje potražnju. 

Tržišta nisu propala

Strah od gubitka prodaje javio se samo u prvim danima zatvaranja, ali nakon što su se lokalni lanci dogovorili i čak organizovali saradnju, on je nestao. Prodaja na kućnim vratima, online kupovina i dostava bili su ključni faktori opstanka gazdinstava.

"Brojni proizvođači uspjeli su održati svoje nedjeljno tržište čak i tokom zatvaranja. To je rezultiralo bizarnim scenama poput one u Murvielleu, malom gradu blizu Montpelliera, gdje su štandovi u 10 sati bili potpuno prazni", prisjeća se gradonačelnica Elisabeth Touzard.

Uticaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

"Teško je da će svi uspjeti održati ovaj ritam", rekla je Bénédicte Firmin iz "Civam Bio34", udruženja za razvoj organske poljoprivrede u regiji Hérault. Njeno Udruženje stvorilo je tzv. InPACT34 (Initiatives pour une Agriculture citoyenne et teritoriale), organizaciju koja promoviše distribuciju na lokalnom i regionalnom nivou.

Samo dvije sedmice nakon zaključavanja, ovo udruženje uspjelo je organizovati dolazak poljoprivrednika koji su svoje lokalne proizvode dovezli u gradove i prodavali ih u skladu sa propisima. Sistem je prilično lako funkcionisao. Kupci su preko interneta, naručili ili kako se kaže, "stavili u korpu" sve što žele, a lokalni farmeri namirnice su im distribuirali na dogovorena mjesta, odobrenim od općinskih vlasti.

Daljnji nastavak saradnje?

Lokalna organizacijska struktura, uz pomoć komora, gradskih vlasti i službi koje su širile popise lokalnih proizvođača i apelovale na javnost da direktno kontaktiraju poljoprivredna gazdinstva, pridonijela je prodaji za vrijeme karantina i ojačala kratke lance.

Novi kanali direktne prodaje mogli bi se nastaviti. Prema istraživanju koje je sproveo "Interbio Occitanie" u junu ove godine, 20% od 324 anketiranih ekoloških uzgajivača očekuje da će dugoročno nakon krize Covid-19 promijeniti svoje marketinške načine distribucije. Nešto više od polovine anketiranih firmi izjavilo je da su njihovi prihodi ostali stabilni ili su se čak povećali tokom krize.

EU poljoprivredne i prehrambene kompanije uprkos pandemiji žele širiti svoje poslovanje

Prema studiji, posebno su uspješni bili uzgajivači povrća. Nažalost, bilo je i onih koji su rekli kako su izgubili više od polovine svojih uobičajenih prihoda. Najviše su pogođeni vinogradari kojima je zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata bio onemogućen plasman na tržište. Nešto manje gubitke pretrpili su i stočari koji su meso takođe trebali prodati restoranima. 


Tagovi

Francuska Online trgovina Poljoprivredni proizvodi Tržnice Prodaja Prihodi Covid-19 Kratki lanci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete