Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 06.02.2023. 15:00

Francuski poljoprivrednici idu u masovne proteste

Već je 900 poljoprivrednika sa traktorima najavilo učešće. Protestvovat će zbog smanjenja broja pesticida koji su im dostupni i posljedično, nestanka domaće poljoprivrede

Foto: Depositphotos/ifeelstock (ilustracija)
  • 82
  • 6
  • 0

Francuski poljoprivrednici su najavili proteste u Parizu. Na poziv Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika (FNSEA) planira se okupljanje u srijedu ujutro. Traktorima i drugim vozilima će da krenu od Porte de Versailles, na jugu Pariza, do Esplanade des Invalides, u blizini Narodne skupštine i Ministarstva poljoprivrede.

Već je 900 poljoprivrednika sa traktorima najavilo učešće. Protestvovat će zbog smanjenja broja pesticida koji su im dostupni i posljedično, nestanka domaće poljoprivrede.

FNSEA poziva na mobilizaciju, od 8. februara u Parizu, a u cijeloj Francuskoj do 20. februara. U svom saopštenju ističu da iako se suverenitet hrane redovno prikazuje kao prioritet vlade, hitno je preći s retorike na akciju.

Sukob zbog neonikotinoida

Naime, tamošnja je Vlada 23. januara odlučila da odustane od odobrenja neonikotinoidnih insekticida za uzgoj šećerne repe. Do toga je došlo nakon odluke Suda pravde Evropske unije. Ove materije su zabranjene još 2018. godine zbog svoje toksičnosti za pčele, ali do sada su imale odobrenje za preventivnu upotrebu na sjemenu šećerne repe.

Sud je donijet: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema odstupanja!

Iz organizacije FNSEA navode da se suočavaju sa regulatornim ograničenjima svih vrsta koja ometaju inovativne projekte u svim sektorima agrara. Ističu da usjevima prijete bolesti i štetočine. 

Ukazuju i na pokušaje distributera da rasprodaju domaće proizvode i masovno pribjegnu uvozu onih s nižim cijenama, bez obzira da li dolaze iz zemalja koje ne poštuju zakone koji se njima nameću i sporazume o slobodnoj trgovini. Upozoravaju da će to dovesti do uništenja domaće proizvodnje i premještanja u druge zemlje.

Navode da je pogođen sva poljoprivredna proizvodnja u svim regijama. Farmeri su demoralisani te su od svih građana zatražili podršku kako bi spasili poljoprivredu i poručili:

"Sačuvajmo našu poljoprivredu! Proizvodimo u Francuskoj! Sačuvajmo naš prehrambeni suverenitet! Ne uvozite hranu koju ne želimo!"


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Francuski poljoprivrednici Francuska Pariz Protesti u Francuskoj Zabrana pesticida FNSEA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]