Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 06.02.2023. 15:00

Francuski poljoprivrednici kreću u masovne prosvjede

Već je 900 poljoprivrednika s traktorima najavilo sudjelovanje. Prosvjedovat će zbog smanjenja broja pesticida koji su im dostupni i posljedično, nestanka domaće poljoprivrede

Foto: Depositphotos/ifeelstock (ilustracija)
  • 566
  • 246
  • 0

Francuski poljoprivrednici su najavili prosvjede u Parizu. Na poziv Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika (FNSEA) planira se okupljanje u srijedu ujutro. Traktorima i drugim vozilima će krenuti od Porte de Versailles, na jugu Pariza, do Esplanade des Invalides, u blizini Narodne skupštine i Ministarstva poljoprivrede.

Već je 900 poljoprivrednika s traktorima najavilo sudjelovanje. Prosvjedovat će zbog smanjenja broja pesticida koji su im dostupni i posljedično, nestanka domaće poljoprivrede

FNSEA poziva na mobilizaciju, od 8. veljače u Parizu, a u cijeloj Francuskoj do 20. veljače. U svom priopćenju ističu da iako se suverenitet hrane redovno prikazuje kao prioritet vlade, hitno je prijeći s riječi na djela.

Sukob zbog neonikotinoida

Naime, tamošnja je Vlada 23. siječnja odlučila odustati od odobrenja neonikotinoidnih insekticida za uzgoj šećerne repe. Do toga je došlo nakon odluke Suda pravde Europske unije. Ove tvari su zabranjene još 2018. godine zbog svoje toksičnosti za pčele, ali do sada su imale odobrenje za preventivnu upotrebu na sjemenu šećerne repe.

Donesena presuda: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema izuzeća!

Iz organizacije FNSEA navode da se suočavaju s regulatornim ograničenjima svih vrsta koja ometaju inovativne projekte u svim sektorima agrara. Ističu da usjevima prijete bolesti i štetnici. 

Ukazuju i na pokušaje distributera da rasprodaju domaće proizvode i masovno pribjegnu uvozu onih s nižim cijenama, bez obzira dolaze li iz zemalja koje ne poštuju zakone koji se njima nameću i sporazume o slobodnoj trgovini. Upozoravaju da će to dovesti do uništenja domaće proizvodnje i premještanja u druge zemlje.

Navode da je pogođena sva poljoprivredna proizvodnja u svim regijama. Farmeri su demoralizirani te su od svih građana zatražili podršku kako bi spasili poljoprivredu i poručili:

"Sačuvajmo našu poljoprivredu! Proizvodimo u Francuskoj! Sačuvajmo naš prehrambeni suverenitet! Ne uvozite hranu koju ne želimo!"


Tagovi

Francuski poljoprivrednici Francuska Pariz Zabrana pesticida FNSEA Prosvjed poljoprivrednika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]