Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FIS baza
  • 27.06.2021. 12:00

Gdje pronaći informacije o registraciji, korištenju i namjeni pesticida? U FIS bazi

FIS baza nudi sve potrebne informacije o sredstvima za zaštitu bilja. Kako se ona koristi i koje sve informacije možete dobiti, saznajte u nastavku.

Foto: Depositphotos/Amaviael
  • 2.077
  • 233
  • 0

Vrijeme je u godini kada poljoprivredne kulture napadaju razne vrste štetnika i bolesti. Gotovo svakodnevno nam se javljate s pitanjima kojim sredstvima i na koji način tretirati usjeve. Pored toga, svjedoci smo kako mnoge aktivne tvari izlaze iz upotrebe, a neke od njih već su i zabranjene. 

Kako doći do pravih informacija o sredstvima za zaštitu bilja (SZB) poput one je li im istekla registracija, za što se sve mogu primijeniti, koju aktivnu tvar sadrže i jesu li pogodni za ekološku proizvodnju?

Upravo u tu svrhu Ministarstvo poljoprivrede na svom Fitosanitarnom informacijskom sustavu, odnosno FIS bazi nudi sve potrebne informacije koje se redovito ažuriraju. Ovu je tražilicu lako koristiti i dostupna je svima.

FIS bazu pronađite ovdje.

Prilikom otvaranja linka sve što trebate je unijeti naziv sredstva za kojeg tražite informaciju ili, ako je riječ o aktivnoj tvari, onda ju trebate upisati u odgovarajuće polje. Tražite li pesticid kojim ćete zaštiti neku kulturu od određene bolesti, korova ili štetnika u tražilicu upišite naziv štetnog organizma i kulture.

Imate i brojne mogućnosti za sužavanje pretrage poput formulacije sredstva, područja kategorije primjene (voćarstvo, povrćarstvo, ratarstvo, ljekovito bilje...), mjesta prodaje, namjene (herbicid, insekticid, nematocid, fungicid i slično). Također, moguće je i saznati koja su to SZB ili aktivne tvari dozvoljene samo za ekološku uporabu.

Ovako izgleda obrazac za pretraživanje

Na samom kraju tražilice je gumb "Traži" na kojeg treba kliknuti za dobivanje rezultata pretrage. U njima možete vidjeti popis svih sredstava koji odgovaraju kriterijima koje ste ranije odabrali, a klikom na njih dobit ćete više informacija. One obuhvaćaju detaljnije opise SZB, vlasnika registracije, distributere, ali i ono što je poljoprivrednicima korisno poput formulacija, namjene, područja primjene te načina djelovanja pesticida.

Informacije o načinima primjene

Ondje se također mogu naći sve informacije o štetnim organizmima na koje djeluje, pa tako možda imate preparat koje djeluje na više uzročnika bolesti ili štetnika, što vam omogućuje uštedu. Dostupne su i informacije o načinima primjene, koliko dana iznosi karenca te relevantni podaci o datumu do kada sredstvu važi registracija.

"Popis SZB koja nemaju registraciju u Republici Hrvatskoj više se ne ažurira te je u fazi uklanjanja s FIS portala", pojasnili su nam iz Ministarstva poljoprivrede. Dodali su da se na tražilici prikazuju registrirani pesticidi i oni kojima teče vrijeme prodaje te primjene zaliha.

Dakle, ako tražite aktivnu tvar koja više nije odobrena poput klorpirifosa u rezultatima pretrage će pisati da ne postoje sredstva koja zadovoljavaju parametre ove pretrage. No, ona koja su dozvoljena do prodaje zaliha bit će označena sivom bojom. Također, pesticidi kojima je ukinuta ili je istekla registracija, čim kliknete na njih, ispod njihovog će naziva crvenom bojom pisati upozorenje da je dopuštena prodaja zaliha do krajnjeg roka.

Osim u FIS bazi, sve informacije o sredstvima za zaštitu bilja možete pronaći i Agroklubovoj bazi podataka Zaštitna sredstva

Podaci u bazi Agrokluba podijeljeni su u pet kategorija - herbicidi, fungicidi, insekticidi, limacidi te ostala sredstva. 

Klikom na tražilicu (sličica povećala u gornjem desnom kutu ekrana) otvorit će vam se prozor gdje možete pretraživati sredstva po aktivnim tvarima ili proizvodima. Potragu ćete suziti koristeći ključne riječi, kategoriju, aktivnu tvar ili tvrtku koja proizvodi/distribuira traženo sredstvo.


Tagovi

SZB FIS baza Tražilica Pesticidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]