Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baza podataka
  • 19.01.2020. 09:00

Geografske oznake sada su dostupne u novoj javnoj bazi podataka

Proizvođači, potrošači, nacionalna tela, kompanije kao i istraživači sada mogu lako da pristupe informacijama o svim geografskim oznakama, uključujući i njihov status.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 95
  • 4
  • 0

Javna baza podataka "eAmbrosia - registar geografskih oznaka EU", koja je pokrenuta u aprilu 2019., sada uključuje geografske oznake za poljoprivredno - prehrambene proizvode, vino i alkoholna pića registrovane i zaštićene u Evropskoj uniji.

Dizajnirana da poveća transparentnost i pojednostavi pretraživanje, nova baza podataka centralizuje informacije o sve tri vrste geografskih oznaka dok su se prethodno uvodile u tri različite baze podataka (DOOR, e-Spirit-Drinks i e-Bacchus). Proizvođači, potrošači, nacionalna tela, kompanije kao i istraživači sada mogu lako da pristupe informacijama o svim ovim oznakama, uključujući njihov status (primenjen, objavljen ili registrovan) i direktnu vezu sa pravnom osnovom nakon što se službeno zaštiti.

Javnu bazu podataka eAmbrosia možete pronaći ovde.

Lansiranje, koje je sada dovršeno, obavljeno je u tri faze: u aprilu 2019. eAmbrosia je započela sa prikazivanjem oznaka vina, u julu 2019. dodate su oznake alkoholnih pića i konačno, do kraja 2019. svi poljoprivredno - prehrambeni proizvodi premešteni su iz DOOR-a u eAmbrosiu.

Geografske oznake zakonski štite više od 3.300 naziva proizvoda koji svojim karakteristikama ili ugledom pripadaju regiji proizvodnje, sa svojim prirodnim okruženjem i veštinama lokalnih proizvođača.

Takođe, promovišu jedinstvene karakteristike tih specijalnih proizvoda i tradicionalnu stručnost njihovih proizvođača. Svaka navedena oznaka ima posebne pravne norme o načinu izrade proizvoda, a ujedno služi i kao garancija za kvalitet proizvoda. 


Tagovi

Baza podataka Geografske oznake EAmbrosia


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!