Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vukova
  • 26.11.2022. 07:30

Glasali o vukovima - europarlamentarci žele oslabiti njegovu zaštitu

Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Europsku komisiju da ublaži status zaštite vukova, ali i medvjeda

Foto: Depositphoto/LuigiMorbidelli
  • 321
  • 78
  • 0

Europski parlament je izglasao rezoluciju kojom se oslabljuje zaštita ovih divljih životinja. Zastupnici su u četvrtak podržali smanjenje statusa očuvanja vuka prema Bernskoj konvenciji kako bi se zaštitila stoka. Također su usvojili mogućnost fleksibilne pomoći pogođenim poljoprivrednicima.

U posljednjih deset godina značajno se povećao broj vukova u Europi. Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, na Crvenoj listi ugroženih vrsta 2012. godine bilo je 12.000 vukova. U 2022. se očekuje povećanje tog broja na 19.000 u 27 država članica, dok bi na području cijele Europe taj broj mogao iznositi 21.500.

Većina podržala rezoluciju

Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Europsku komisiju da ublaži status zaštite vukova i medvjeda. Navode da se broj nekoliko strogo zaštićenih vrsta velikih mesojeda povećava u EU. Izrazili su zabrinutost zbog sve češćih napada na stoku od strane vukova, ali i ugrožavanja života ljudi.

Stres kod ovaca nakon napada vuka ima velike posljedice

Zastupnici žele da Komisija nastavi procjenjivati i pratiti populaciju velikih zvijeri, štetu uzrokovanu njihovim napadima i poticati bolju prekograničnu suradnju između država članica, dok se mesojedi kreću na velikim udaljenostima. Neophodno je znanstven identificirati najbolje moguće preventivne mere za smanjenje napada.

Vukovi ne poznaju granice (Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

Više financirati poljoprivrednike

Naknada stočarima u slučaju napada razlikuje se od zemlje do zemlje i oni ne primaju uvijek puni iznos za pretrpljenu štetu. Zbog toga je potrebno razmotriti izmjenu smjernica država članica kako bi se olakšala naknada štete od strane velikih grabežljivaca. Najveći pritisak trpi sektor ovčarstva i kozarstva. Potrebno je identificirati dugoročne mogućnosti financiranja preventivnih mjera, adekvatne naknade za pretrpljene gubitke, troškove nastale kao rezultat napada velikih zvijeri i mjere ublažavanja.

Kritike rezolucije

Brojne organizacije za zaštitu prirode kritizirale su donesenu rezoluciju. WWF Europa navodi da je to u direktnoj suprotnosti sa znanstvenim podacima i da je ovo glasanje posljednje u nizu pokušaja u proteklih nekoliko godina da se smanji status pravne zaštite za velike mesojede, posebno vukova.

Iz ove organizacije objašnjavaju da bi se, umjesto što se promovira bajka da će odstrjel riješiti sve probleme, europarlamentarci trebali fokusirati na već dostupna rješenja. Poljoprivrednici trebaju dobiti nadoknadu štete i podršku za provedbu preventivnih mjera.


Tagovi

Vuk Status vuka Bernska konvencija WWF Evropa Zaštita vukova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]