Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 21.03.2019. 20:00

Glasanje o novom ZPP-u 2. aprila - šta donosi novi set propisa?

Politički klubovi u Evropskom parlamentu imaju različita mišljenja o proizvodno vezanim plaćanjima tako da se klubovi levo od centra zalažu za ukidanje takvih vrsta plaćanja dok klubovi desno od centra u toj vrsti plaćanja vide dobrodošlu fleksibilnost za podsticanje pojedinih poljoprivrednih useva od posebnog interesa. 

Foto: Depositphoto/viki2win
  • 62
  • 2
  • 0

Poslednja rasprava o predloženom zakonodavnom paketu propisa za novu Zajedničku poljoprivrednu politiku pre glasanja koje će se održati 2. aprila, održana je na sednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta.

Savetnica, Ester Heranc, španska zastupnica, dala je pregled sadržaja pregovora koje je vodila sa savetnicima u senci poslednjih meseci. Nakon teških pregovora posebno je istakla pitanja oko kojih još nije postignut dogovor. Politički klubovi u Evropskom parlamentu imaju različita mišljenja o proizvodno vezanim plaćanjima tako da se klubovi levo od centra zalažu za ukidanje takvih vrsta plaćanja dok klubovi desno od centra u toj vrsti plaćanja vide dobrodošlu fleksibilnost za podsticanje pojedinih poljoprivrednih useva od posebnog interesa. 

Države članice same definišu "aktivnog poljoprivrednika"

U odnosu na tekst Komisije koji se odnosi na Uredbu o strateškim planovima u okviru ZPP-a, u kompromisnim amandmanima koje je predložila zastupnica Heranc, zadržana je osnovna struktura ZPP koja počiva na dva parametra: direktnim plaćanjima i ruralnom razvoju. Takođe, novi model sprovođenja nije značajno menjan tako da su zadržani strateški planovi kao jedinstveni dokumenti za svaku od država članica u kojima će one predstaviti načine sprovođenja ZPP-a i podneti ih na odobrenje Komisiji. Najznačajnije izmene u ovom trenutku odnose se na definiciju "aktivnog poljoprivrednika" koja je sličnija onoj iz nedavno usvojene Omnibus uredbe, a koja dozvoljava državama članicama dovoljno fleksibilnosti da samostalno definišu "aktivnog poljoprivrednika" (tj. poljoprivrednika koji može da ostvari podršku), zatim jasnije definisanje opštih i specifičnih ciljeva ZPP-a, određivanje praga maksimalnog iznosa podrške na 100.000 evra nakon kog će države članice biti u obavezi umanjivati iznose podrške.

Usvojena nova pravila EU za ekološku poljoprivredu!

Takođe, kompromisnim amandmanima nastoji se omogućiti mikro i malim poljoprivrednicima olakšani postupak sticanja prava na direktne podsticaje. Uz navedeno, ZPP uvodi veću razliku između mladih poljoprivrednika i novih poljoprivrednika.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu ZPP


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!