Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 28.11.2017. 09:00

Glifosatu dozvola korištenja na još pet godina

Njemačka, Portugal, Rumunjska i Bugarska koje su bile suzdržane na proteklom glasovanju, sad su podržale prijedlog Europske komisije.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 1.716
  • 217
  • 0

Države članice na žalbenom su odboru ipak prihvatile prijedlog Europske komisije i glasovale za obnovu dozvole korištenja glifosata u Europskoj uniji na još pet godina.

"Unatoč tome što je Europski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji pozvao na djelomičnu zabranu glifosata u nepoljoprivredne svrhe i postupni prestanak njegova korištenja do 2022. godine, danas su pojedine države članice redom, Njemačka, Portugal, Rumunjska i Bugarska, promijenile svoje mišljenje i glasovale u korist produljenja dozvole za glifosat, čime se zadovoljila kvalificirana većina. U kampanji koju su Zeleni/ESS u Europskom parlamentu provodili protekle dvije godine uspjeli smo utjecati na izmjenu prvotnog prijedloga Komisije da se iz 15 godina dozvola za glifosat na kraju odobri na pet godina", kaže europarlamentarac Davor Škrlec.

Podsjećamo, početkom studenog 14 država članica (Češka, Estonija, Litva, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Slovenija, Slovačka, Finska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Danska, Irska i Španjolska) podržalo je prijedlog Komisije, dok je devet država članica (Belgija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Luksemburg, Malta i Austrija) glasovalo protiv prijedloga za produljenje dozvole za glifosat, a suzdržane su ostale Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska i Bugarska.

Foto: Pixabay/hpgruesen


Tagovi

Glifosat Dozvola Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P