Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 10.02.2014. 15:15

Globalna proizvodnja pšenice i kukuruza u porastu

Raste svjetska proizvodnja pšenice i kukuruza. Ista situacija je i sa uljanom repicom

Foto: depositphotos, Shotsstudio
  • 649
  • 59
  • 0

Iznimno hladno vrijeme u Rusiji i SAD-u poljoprivrednicima je donijelo probleme, a osobito kada je riječ o izvozu njihovih proizvoda. Globalna proizvodnja pšenice i kukuruza je u porastu, a procjenjuje se da će i proizvedene količine uljane repice u EU u 2014. biti veće u odnosu na prethodnu godinu. Amerikanci smanjuju proizvodnju biodizela u ovoj godini.

Pšenica

Svjetski trgovinski viškovi prouzrokovali su pad cijene američke pšenice na najnižu moguću ugovorenu razinu. U najnovijem izvješću Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC) stoji kako je proizvodnja pšenice i kukuruza povećana za 9 Mt za razdoblje 2013./14. Dok su nastali viškovi kukuruza ravnotežu ostvarili povećanjem potrošnje, kod pšenice to baš i nije tako. Dodatno proizvedene količine nisu naišle na povećanje potražnje, kao što je to slučaj kod kukuruza pa je došlo do znatnog povećanja razine zaliha. Prognoze IGC-a za razdoblje 2014./2015. za žetvene prinose pšenice pokazuju da će doći do porasta za 2%. Međutim, ako uzmemo u obzir prosječan prinos koji će utjecati na ukupno proizvedene količine, u konačnici će iznositi 697 Mt.

Globalne cijene pšenice u EU i Velikoj Britaniji nisu se uspjele oduprijeti tržišnim pritiscima te su počele padati. Europskim tržištima nije pomoglo to što je Egipat smanjio svoje kriterije o udjelu vlažnosti sa 13,5 na 13 posto. Ta činjenica mogla bi dovesti do smanjenja konkurentnosti francuske pšenice u budućnosti.

Tržište uljarica

U posljednji čas došlo je do promjene prognoza vezano za površine uljane repice, koje će u ovoj godini prekriti oranice na području EU. Umjesto na 30 Kha uljana repica bit će zasađena na 6.67 Mha. Do promjene u prognozama je došlo zbog činjenice da će Francuzi zasaditi više. U odnosu na prethodnu godinu to je pad od samo 0,6 posto. Također, predviđa se da će ovogodišnja žetva uljane repice donijeti bolji prosječni prinos, što bi značilo da će ukupna proizvodnja u EU biti viša za 2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Argentinski poljoprivrednici očekuju da će u narednim razdobljima početi prodavati više starih zaliha soje i tako smanjiti rizik od nižih cijena, prije početka žetve u ožujku. To bi trebalo značiti povećanje izvoza argentinske soje, što je dobra vijest za Kinu budući da su otkazali dio narudžbe iz Amerike. Na dan 23. siječnja ove godine, Kina je otkupila 27.3 Mt američke soje. Iako, postoje glasine o tome da su otkazali oko 300 do 400 Kt.

Amerikanci 2013. ostvarili rekordnu proizvodnju biodizela, u 2014. se očekuje pad

Amerika je u 2013. godini proizvela rekordnih 1,78 milijardi litara (5.94Mt) biodizela. Proizvodnja je dosegla vrhunac u prosincu prošle godine. Niža cijena sojinog ulja, koje je glavni sastojak američkog biodizela, učinila je proizvodnju aktraktivnijom.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) u 2014. godini predložila je proizvodnju biodizela u količini od 1,28 milijardi litara. Kako sada stvari stoje, proizvodnja biodizela u ovoj godini bit će smanjena. Osobito je to tako zbog činjenice da će 20% potreba za biodizelom biti zadovoljeno viškovima proizvedenim u 2013. godini. To bi moglo utjecati na potražnju za sojinim uljem, što bi se moglo reflektirati na druga biljna ulja, uključujući i ulje uljane repice.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

  • * 1 Kt = 1.000 t
  • **1 Mt = 1.000.000 t
  • *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos, Shotsstudio


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Kina Pšenica Kukuruz Uljana repica Soja SAD


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]