Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drugi krug
  • 14.07.2022. 10:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Gorivo iz robnih rezervi za još 482 poljoprivrednika iz TK

Direkcija robnih rezervi će obavijestiti općinske službe o terminima i lokacijama drugog kruga podjele goriva

Foto: Depositphotos/alex.wolf
  • 295
  • 71
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je potvrdila spisak poljoprivrednih proizvođača koji će u narednom period dobiti besplatno dizel gorivo iz robnih rezervi u okviru drugog kruga podjele. Riječ je o poljoprivrednicima koji su u 2021. godini ostvarili pravo na novčanu podršku iz kantonalnog budžeta za biljnu proizvodnju, a podatke ažurirali nakon 21. marta ove godine.  

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK je zaduženo da spisak dostavi Federalnoj direkciji robnih rezervi.

"To su poljoprivredni proizvođači koji nisu bili ažurirali podatke o planiranoj proizvodnji u 2022. godini. Direkcija robnih rezervi je zbog rokova za proljetnu sjetvu insistirala da se krene u raspodjelu prvog kruga i dogovoreno je s Federalnim ministarstvom da se napravi presjek s 20. martom", rekao je Samid Šarac, pomoćnik ministra poljoprivrede TK za Agroklub.

Prema njegovim riječima radi se o 367 poljoprivrednika, dok ih je u prvom krugu 560 dobilo gorivo, na osnovu ostvarene podrške s kantonalnog nivoa. FMPVŠ je dostavilo spiskove proizvođača s područja TK, koji su ostvarili podršku s nivoa Federacije BiH, a radi se o 61 proizvođaču, dok ih je u prvom krugu bilo 2.195. 

Ova 482 poljoprivredna proizvođača dobit će ukupno 36.310 litara dizela, odnosno 22.151,15 litara po osnovu ostvarenih kantonalnih poticaja, te 14.159,61 l po osnovu federalnih. Direkcija robnih rezervi će obavijestiti općinske službe o terminima i lokacijama drugog kruga podjele goriva.  

Gorivo se dodjeljuje poljoprivrednim proizvođačima na temelju odluke Vlade Federacije BiH o davanju na trajno korištenje bez naknade dizela u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi. Vlada FBiH je ovu odluku donijela, kao hitnu intervenciju uslijed rasta cijena energenata na tržištu, a kako bi se pomogla proljetna sjetva. Poljoprivrednicima se dodjeljuje 50 litara goriva po hektaru obrađene površine. Odnosno, maksimalan iznos ne može biti veći od ostvarene podrške za broj hektara obrađenih u prošloj godini.


Tagovi

Gorivo Podjela goriva Dizel Samid Šarac Tuzlanski kanton Poljoprivrednici Robne rezerve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]